Der er stille i kolonihaveforeningen Fuglsang Have i Fredericia en torsdag eftermiddag i september, men bag havelågen i nummer 85 har ægteparret Kirsten og Hans Christian fuld gang i dagens havearbejde.
Det svenskrøde kolonihavehus ligger midt på den 400 m2 store grund omgivet af små oaser, stier og farvestrålende blomsterbede. De mange små detaljer afslører, at parret har en livslang kærlighed til Sverige.
“Vi har rejst meget i Sverige, da vores børn var små. Vi var derfor ikke i tvivl om farven eller den svenske stil indenfor, da vi altid har elsket landet,” fortæller Hans Christian.
Haveforeningen Fuglsang Have har 96 kolonihaver, og ægteparret bor kun fem minutter derfra. De flyttede for nogle år siden fra et stort hus i Sønderjylland til en lejlighed i Fredericia, men de savnede at få jord under neglene.
“Vi gik tur i haveforeningen og kiggede på kolonihavehuse. Tilfældigvis snakkede vi med en dame, som gerne ville sælge sit kolonihavehus til os, og derfra gik det stærkt,” siger Hans Christian.
Ægteparret opdagede hurtigt, at det oprindelige kolonihavehus fra 1960 var råddent, og de blev derfor nødt til at opføre et nyt hus. Siden har de endevendt hver en afkrog af den 400 m2 store grund.
“Det ene projekt tog ligesom det andet. Vi kunne først få leveret kolonihavehuset sidst i august, men i mellemtiden anlagde vi haven og byggede et kombineret skur og drivhus,” forklarer Hans Christian.
“Der må gerne være en let stemning, hvor du kan få øje på tingene. Kolonihaven skal ikke være et sted, hvor vi opbevarer store møbler, som vi ikke har plads til derhjemme.”
Han er oprindelig uddannet orgelbygger, og i byggeprocessen har han fundet på flere kreative løsninger, som er tilpasset til huset. Fundamentet er fuget indvendig og udvendig for at undgå fugt, og listerne ved vinduerne er skrånet, så vandet kan løbe væk. På taget har ægteparret installeret solceller, så de undgår gas i huset.
Ægteparret har tidligere ejet en antikvitetsbutik, og de har blik for fine fund og originale antikviteter. Den svenske stil er gennemført med en svensk slagbænk, kludetæpper og bøger af den svenske kunstner Carl Larsson, som har været med hjem i kufferten fra Sverige.
“Der må gerne være en let stemning, hvor du kan få øje på tingene. Kolonihaven skal ikke være et sted, hvor vi opbevarer store møbler, som vi ikke har plads til derhjemme,” siger Kirsten.
De besøgte Sølund Huses udstilling ved Hovedgård flere gange, inden de besluttede sig for et Ingerlise kolonihavehus på 28,7 m2.
”Ifølge reglerne må vi maksimum opføre et hus på 30 kvadratmeter, og samtidig kan vi godt lide, at der både er en fordør og en bagdør i huset,”forklarer Kirsten.
Om lidt slutter sæsonen i kolonihaven, og strømmen bliver slukket for i år, men Kirsten og Hans Christian har stadig mange planer for det svenskrøde kolonihavehus i nummer 85.
“Næste forår får vi leveret et svensk landkøkken i blå, som passer ind i stilen. Vi skal også have lagt fliser, sået græs og lavet flere skyggeområder i haven. Det er altid mange projekter, og vi glæder os til at komme helt i mål,” slutter Hans Christian.
Et Ingerlise hus fra Sølund Huse er på 28,7 og kan bruges både til anneks og kolonihavehus.