Chat with us, powered by LiveChat
sauna hytte fra www.sølundhuse.dk læs de gode råd

Sauna: Værd at vide

15. november 2019 Ingen svar

Hvor stammer saunaen fra? Er det egentlig sundt at gå i sauna? Og hvad er forskellen på el-ovn og brændeovn? Dét - og meget mere - kan du blive klogere på her.

Sauna er en finsk opfindelse, som kan spores mange tusinde år tilbage. Ordet sauna betyder faktisk badstue på finsk. Saunaen har traditionelt både været brugt til religiøse ceremonier, helbredelse af sygdomme og som social funktion. Og selvom det nok ikke er mange religiøse ceremonier, der bliver afholdt i nutidens danske saunaer, er der stadig mange af de traditionelle finske traditioner, som danskerne har taget til sig.

Sundt for krop og sjæl

Blandt andet når det kommer til sundhed, peger forskning på, at saunaens varme kan have mange positive effekter. Bl.a. på hjertets kredsløb og hermed på blodtrykket, hvilket også kan nedsætte risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Når du sveder i saunaen, har det også en dybderensende effekt på huden, så giftstoffer og urenheder udskilles. Bruges saunaen i forbindelse med kolde bade så som vinterbadning, bliver huden mere elastisk, fordi vekselvirkningen mellem kulde og varme nedsætter cellernes forældelsesproces.

Udendørs saunaer

Så det er ikke så mærkeligt, at saunaen betragtes som Finlands nationalmedicin. En opfattelse, som flere og flere danskere også har fået øjnene op for. I en hverdag, hvor alt går hurtigt, er flere blevet bevidste om at sætte tid af til at lade op.

Hvor det i 1970’erne var populært med saunaer inde i husene, er det nu fritstående saunaer i forbindelse med naturen, der har vundet indtog. Det oplever Jørgen Nielsen, som er direktør i Sølund Huse:

JP fra Juelsminde bruger sin sauna til at få en pause, hvor der er tid til ham selv uden forstyrrelser. 

”Skiftene mellem det kolde og det varme får blodomløbet i gang, og man kan mærke sin egen krop. Det er sundt for både krop og sjæl. Det er wellness lige i egen have," siger han.

Du kan læse hele hans historie i artiklen her. 

”Det handler om at flytte sig fysisk. At være midt i naturen. Saunaen bliver brugt som en afkobling fra en travl hverdag. Folk er blevet mere bevidste om at gøre noget godt for dem selv.” 

Jørgen Nielsen, direktør, Sølund Huse. 


Klar til en afslappende stund i varmen

Et socialt rum

Og netop dét - at stoppe og gøre noget for sig selv - gør også saunaen til et sted for mentalt velvære. Mange oplever, at i takt med at kroppen slapper af, gør hovedet det også.  

Saunaens ro og isolation fra omverdenen giver et ideelt rum til at nyde stilheden uden forstyrrelser. Eller til en samtale med andre under mere rolige forhold end normalt. Derfor siger finnerne også, at den vigtigste sundhedsmæssige fordel ved en sauna er afslapning og frigørelse af stress.  

Jane er flittig vinterbader og saunagænger og oplever også en speciel stemning i saunaen: ”Det er en afslappende måde at møde folk på. Der er en anden ro på samtalen herinde end ude i samfundet, hvor alle bare har travlt med sit,” siger hun. 

Sølund Huse har testet vinterbadning i kombination med sauna. Læs her, hvordan dét gik.

El-ovn eller brændeovn

De tidligste finske saunaer, der kan spores, var jordhuler dækket med dyreskind. Disse findes ikke mere, og de mest almindelige typer saunaer er nu enten med brændeovn eller el-ovn.

”De fleste vælger en med elektrisk ovn, for den er hurtigst at varme op. Det passer bedst ind i den travle hverdag. Men nogle vil gerne have det rigtigt, så de vælger en med brændeovn,” siger Jørgen fra Sølund Huse.

Med en el-ovn kan du indstille temperaturen. Med en brændefyret ovn afhænger temperaturen af, hvor meget brænde, du fylder på. Præcis som ved optænding i en almindelig brændeovn.

Begge ovn-typer har de klassiske saunasten, som er med til at holde på varmen fra ovnen. Du får altså den autentiske følelse af sauna uanset hvilken ovn, du vælger. Stænker du vand på stenene, stiger luftfugtigheden, og vanddampen fremhæver duften af træ fra saunaen.

Fordele ved el-ovn
- Hurtig og nem opvarmning (tryk på en knap)
- Ingen skorsten, røg og nabohensyn
- Ingen aske, der skal fjernes

Fordele ved brændefyret ovn
- Den mest naturlige måde at fyre på
- Hyggen ved at fyre med træ
- Du behøver ikke have installeret el

Drømmer du om en sauna? Så kan du se hele vores udvalg herunder.
Husk, at du altid er velkommen til at kontakte os, hvis du har brug for rådgivning.

Saunahytte: Sauna Pod 2 

Kilder: Jari A. Laukkanen, University of Eastern Finland og Visit Central Finland. 

Skrevet af.
Lene