Guide: Derfor skal du gå i sauna

Hvor stammer saunaen fra? Og er det egentlig sundt at gå i sauna? Og hvad er forskellen på en elektrisk ovn og en brændeovn? Læs med og lær din sauna bedre at kende. 

Sauna er en finsk opfindelse, som kan spores mange tusinde år tilbage. Ordet sauna betyder faktisk badstue på finsk. Saunaen har traditionelt både været brugt til religiøse ceremonier, helbredelse af sygdomme og som social funktion. Og selvom det nok ikke er mange religiøse ceremonier, der bliver afholdt i nutidens danske saunaer, er der stadig mange af de traditionelle finske traditioner, som danskerne har taget til sig.

 

Sundt for krop og sjæl
Blandt andet når det kommer til sundhed, peger forskning på, at saunaens varme kan have mange positive effekter. Bl.a. på hjertets kredsløb og hermed på blodtrykket, hvilket også kan nedsætte risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Når du sveder i saunaen, har det også en dybderensende effekt på huden, så giftstoffer og urenheder udskilles. Hvis du bruger saunaen i forbindelse med kolde bade som vinterbadning, så bliver huden mere elastisk, da vekselvirkningen mellem kulde og varme nedsætter cellernes forældelsesproces.

Udendørs saunaer
Det er derfor ikke så mærkeligt, at saunaen betragtes som Finlands nationalmedicin. En opfattelse, som flere og flere danskere også har fået øjnene op for. I en hverdag, hvor alt går hurtigt, er flere blevet bevidste om at sætte tid af til at lade op.

Hvor det i 1970’erne var populært med saunaer inde i husene, er det nu fritstående saunaer i forbindelse med naturen, der har vundet indtog. Det oplever Jørgen Nielsen, som er direktør i Sølund Huse:

”Det handler om at flytte sig fysisk. At være midt i naturen. Saunaen bliver brugt som en afkobling fra en travl  hverdag. Folk er blevet mere bevidste om at gøre noget godt for dem selv.”

 

Saunatønde med et rum. 
Et socialt rum
Og netop dét – at stoppe og gøre noget for sig selv – gør også saunaen til et sted for mentalt velvære. Mange oplever, at i takt med at kroppen slapper af, gør hovedet det også.

Saunaens ro og isolation fra omverdenen giver et ideelt rum til at nyde stilheden uden forstyrrelser. Eller til en samtale med andre under mere rolige forhold end normalt. Derfor siger finnerne også, at den vigtigste sundhedsmæssige fordel ved en sauna er afslapning og frigørelse af stress.

Elektrisk ovn ovn eller brændeovn
De tidligste finske saunaer, der kan spores, var jordhuler dækket med dyreskind. De findes ikke mere, og de mest almindelige typer saunaer er nu enten med brændeovn eller elektrisk ovn.

”De fleste vælger en med elektrisk ovn, da den er hurtigst at varme op. Det passer bedst ind i den travle hverdag. Men nogle vil gerne have det rigtigt, så de vælger en med brændeovn,” siger Jørgen fra Sølund Huse.

Med en elektrisk ovn kan du indstille temperaturen, og med brændefyret ovn afhænger temperaturen af, hvor meget brænde, du fylder på. Præcis som ved optænding i en almindelig brændeovn.

Begge ovne har de klassiske saunasten, som er med til at holde på varmen fra ovnen. Du får altså den autentiske følelse af sauna uanset hvilken ovn, du vælger. Stænker du vand på stenene, stiger luftfugtigheden, og vanddampen fremhæver duften af træ fra saunaen.

Kilder: Jari A. Laukkanen, University of Eastern Finland og Visit Central Finland.

Del historien og lad jer inspirere

Få mere inspiration

Måske du kunne være interesseret i...

Hobbit sauna med rundt vindue fra Sølund Huse
Inspiration | Wellness og udeliv

En wellness oase i hjertet af haven

I sommeren 2022 tog Pernille og hendes familie hul på et ganske særligt projekt, der skulle forvandle et stykke forsømt græsplæne i baghaven til noget, der lignede det, man kun ville forvente at finde i de frodige landskaber af Tolkiens…
Lille Anders legehus med hems og blomsterkasser
Inspiration | Legehuse

Havens solsikke

I sommeren 2022 byggede Janni og hendes mand et fantastisk Lille Anders legehus til deres to piger. Legehuset bar ikke kun på sjov og leg, men også på dyrebare barndomserindringer, som Janni ønskede at videreføre til sine døtre.
Anneks eller havehus med højt til loftet fra Sølund
Inspiration | Havehuse og annekser

Et hyggeligt ”helle” i frodige omgivelser

Et charmerende Chloe havehus flyttede ind på Morten og Lindas landejendom for 3 år siden. Placeret i en have med panoramaudsigt, tilbyder huset en flugt fra hverdagens travlhed.

Se al inspiration