Pavillon på plejecenter er mødested i coronatiden

Beboerne i plejeboligerne på Bronzealdervej i Odder er som alle andre ramt af restriktioner, der påvirker det sociale liv. I en tid hvor besøgende ikke må være på de indendørs fællesarealer, har pavillonen ved plejecentret fået endnu en funktion – mødested for beboere og besøgende.

Den gule pavillon, der står på engen bagved plejeboligerne, er i sine fem år blevet flittigt brugt. Men nu har den fået endnu større betydning, da den som en del af udendørsarealet er et af de få steder, hvor det er tilladt at mødes til socialt samvær med naboerne eller besøgende udefra.

Besøgs pavillon på plejecenter
Plejecentret fik sat pavillonen op i 2015. Under corona er den et af de få fællesarealer, hvor beboere og pårørende stadig må mødes.

”Når nu de pårørende ikke må være indenfor på fællesarealerne under corona, så går de i stedet en tur med de ældre i terrænet og sidder i pavillonen,” siger Hans, som er pedel ved plejeboligerne på Bronzealdervej.


Pavillonen har en størrelse, der gør det muligt at holde god afstand.

Når personlet går tur med beboerne, bliver det ofte til et lille ophold i pavillonen. 
Og de ansatte gør også, hvad de kan for at skabe det bedst muligt sociale liv for beboerne, når så mange af de normale aktiviteter er lukket ned.

Blandt andet blev pavillonen en dag forvandlet til isbod, hvor køkkenpersonalet delte is ud, og beboerne kunne sidde ude omkring i området, hvor der var strandstemning og bølgemusik i dagens anledning.

Besøgs pavillon Lisette fra Sølund
Mange af plejecentrets almindelige aktiviteter er lukket ned for at begrænse smittefaren. Personalet gør sit for at skabe gode alternativer – bl.a. uddeling af is fra pavillonen, strandstemning og bølgemusik. 

Nedbryder fordomme

Pavillonen er en del af et stort udendørsareal, som er til fri afbenyttelse af beboerne – og alle andre for den sags skyld. For plejecentret giver det kun mere værdi for alle parter, at området ikke er lukket.

”For 20 år siden var et plejehjem et sted, ingen havde lyst at være. Vi vil gerne åbne noget mere op og være med til at bryde fordomme ned,” siger Hans.  

Lisette pavillon besøgs pavillon fra Sølund
Der er sørget for en rampe til pavillonen, så der er let adgang for kørestolsbrugere.
Besøgs pavillon fra Sølund Huse
Omkring pavillonen kan beboerne gå tur på naturstierne i fårenes indhegning.
Derfor bringer det også stor glæde, at den lokale børnehave kommer forbi og bruger området. Og der er et håb om, at spejderne vil lave nogle aktiviteter i forbindelse med shelteret bagerst på engen. Og under normale omstændigheder kommer de unge fra efterskolen på besøg hos de ældre i husene.

”Vi oplever tit, at de ældre blomstrer op, når de flytter hertil. Fordi de får noget andet at tænke på end sygdom. Herude får de ikke lov til at kede sig. Så er det i hvert fald deres egen skyld,” siger Hans.

Besøgs pavillon fra Sølund Huse
Plejecentrets filosofi er at åbne mere op for omverden. Derfor er alle er velkomne i det store naturområde omkring pavillonen.

Punkter at samles om

Det store naturareal ved plejecentret giver god mulighed for aktiviteter – også under corona. Her er får i indhegningen, en natursti, et shelter og for fem år siden blev pavillonen så sat op.

”Vi er bevidste om at skabe nogle punkter i landskabet, som folk vil samles om. En pavillon er et oplagt sted at møde naboerne og få en kop kaffe,” siger Hans.

I området omkring pavillonen er der strandsand, siv og en gammel jolle. Alt sammen ting, som giver et afslappende og genkendeligt miljø.

Besøgs pavillon fra Sølund Huse
Pavillonen bliver brugt på alle tider af døgnet. Her er udsigten på en kølig morgen.  
Besøgs pavillon fra Sølund
Pavillonen, strandsand og en gammel jolle er alle elementer, der er genkendelige for demente beboere. 

”For de demente er der meget genkendeligt i en pavillon både fra byen og fra landet. Sandet og pavillonen er hverdagsagtige ting, der gør, at de føler sig hjemme. Når personalet går tur med de ældre, går de også tit ind i pavillonen og snakker om, hvad de ser,” siger Hans.

Rådgivning om pavilloner 

Plejecentret i Odder har valgt pavillonen Lisette, som med sine 20,3 m2 er en af de større pavilloner. Står du for et plejecenter eller lignende, der kunne få glæde af en pavillon til socialt samvær, er vi altid behjælpelige med rådgivning og evt. specialdesign af den helt rigtige løsning til jeres behov. 


Plejecentret og pavillonen i grønne omgivelser.

Del historien og lad jer inspirere

Få mere inspiration

Måske du kunne være interesseret i...

Hobbit sauna med rundt vindue fra Sølund Huse
Inspiration | Wellness og udeliv

En wellness oase i hjertet af haven

I sommeren 2022 tog Pernille og hendes familie hul på et ganske særligt projekt, der skulle forvandle et stykke forsømt græsplæne i baghaven til noget, der lignede det, man kun ville forvente at finde i de frodige landskaber af Tolkiens…
Lille Anders legehus med hems og blomsterkasser
Inspiration | Legehuse

Havens solsikke

I sommeren 2022 byggede Janni og hendes mand et fantastisk Lille Anders legehus til deres to piger. Legehuset bar ikke kun på sjov og leg, men også på dyrebare barndomserindringer, som Janni ønskede at videreføre til sine døtre.
Anneks eller havehus med højt til loftet fra Sølund
Inspiration | Havehuse og annekser

Et hyggeligt ”helle” i frodige omgivelser

Et charmerende Chloe havehus flyttede ind på Morten og Lindas landejendom for 3 år siden. Placeret i en have med panoramaudsigt, tilbyder huset en flugt fra hverdagens travlhed.

Se al inspiration