Kolonihavehus med orangeri fra www.sølundhuse.dk

”Kolonihaven har givet noget tilbage i vores liv”

Gitte og Christian er flyttet fra en gård omgivet af dyr og udeliv til en lejlighed i byen. Deres kolonihave giver dem det bedste fra begge verdener.

Christian tager imod mig på toppen af kolonihavegrunden, efter jeg har begivet mig op ad den stejle bakke til kolonihavehuset med udsigt til hele horisonten omkring Skanderborg.

Luna kolonihavehus fra www.sølundhuse.dkKolonihavelivet giver Gitte og Christian alt det gode ved en have og er stadig til at overskue, så der er tid til at slappe af. 
Det varme vand har han med derud i en termokande. Kaffen er instant og havremælken i et termokrus ved siden af. Vi sidder på træterrassen ved siden af byg selv kolonihaven, som Gitte og Christian satte op i efteråret sammen med deres tre voksne børn.

Kolonihaven overtog de sidste år. Den er en del af et nyt kapitel for parret, som for ca. fem år siden flyttede fra en andelsgård på landet til en lejlighed på 3. sal i byen.

Luna kolonihavehus med orangeri til byg selv fra www.sølundhuse.dk b
Gitte og Christian er flyttet fra andelslandbrug til lejlighed i byen. Kolonihaven sikrer, at de stadig kan få jord under neglene. Kolonihavehuset Luna har de selv bygget.

”Vi savnede jord under neglene. Nu kan vi organisere os på en anden måde. Hvor vi ikke hele tiden skal i haven, og hvor der er mere plads til at dyrke yoga og spille guitar.” 

”Det er dét, det går ud på. At slappe af og hygge med vennerne. Folk kigger mere forbi her i kolonihaven end i lejligheden. Det er mere uformelt,” siger Christian.

Der er overblik over hele kolonihaven fra terrassen. Bedene er overtaget fra den tidligere ejer, så der er alverdens spirer og planter. Pæretræerne og bærbuskene er noget Christian har sørget for med tanke på børnebørnene. Det er tydeligt, at han går og hygger sig med småprojekterne.

”Det gamle badekar skal jeg have flyttet om på siden af kolonihavehuset. Så skal det brændefyres, så jeg kan tage karbad i det fri,” siger Christian.

Tilbage til naturen

Så kommer Gitte også. Hun har taget bagerbrød med på vejen fra morgenyoga. Hun slår sig ned og bidrager til den afslappede stemning i kolonihaven, som jeg kunne mærke, fra jeg trådte ind ad havelågen. Der hersker en ro over de to, som føles velkommende og næsten meditativ.

Køb kolonihavehus i træ fra www.sølundhuse.dkKolonihaven er Gitte og Christians fristed, hvor de oplever også, at vennerne kigger mere forbi her end derhjemme.
Hun fortæller om, hvordan hun i Pinsen var alene i kolonihaven hen over en uges tid. De første dage var fuglene aggressive og fløj tæt forbi hende. Så blev de vant til hende og var der bare.

“Man kan gå og se på grøntsagerne, spørge sig selv om det nu også er dild. Gå og nyde frugttræerne og bærbuskene til børnebørnene,” siger Gitte og fortsætter:

”Fra livet på gården har vi været vant til, at man bare gik ud og tog, hvad man skulle bruge. Vi har savnet at få fingrene tilbage i jorden. Det har givet noget tilbage til vores liv,” siger hun.

”Livet herude er på et helt andet niveau end derhjemme. Jeg kan godt lide den slags liv. Hvor jeg skal huske, at nu skal jeg lige have tændt pejsen, hvis det skal blive varmt. Man kommer ned til det, det handler om,” siger Gitte.  

Lige på centimeteren

Kolonihavegrunden er nok det mest skrånende, jeg endnu har set. Selve kolonihavehuset er placeret, så man fra de store vinduespartier kan nyde det brede udsyn, som en sådan hældning helt naturligt giver. Huset står på et plateau, og Christian viser mig, hvor tæt det står på kanten.

”Vi havde først planer om, at det skulle ligge på langs. Så fandt vi ud af, at det lige kunne være her på denne led. Men det er lige på centimeteren,” fortæller Christian.

Kolonihavehus med glasfront fra www.sølundhuse.dk
Kolonihavehuset Luna
kunne med nød og næppe placeres, så de store vinduespartier har udsigt til horisonten. 
Inde i huset fornemmer jeg igen den stemning af ro og enkelthed, som Gitte og Christian nyder så godt af i deres kolonihave. Her er ikke en masse ting, der forstyrrer. Kun det allermest nødvendige skaber rammerne for en hyggelig og back to basics stemning.

Forreste del af kolonihavehuset er malet indvendigt i en lys farve, der sammen med de store vinduespartier trækker mig mod udsigten og lyset. Den bagerst del af huset derimod indbyder med den mørke farve, pejs og puder til tilbagetrækning og ren hulehygge.

17 m2 kolonihavehus www.sølundhuse.dk
Store vinduespartier og lys vægmaling gør forreste del af huset lyst. Gitte og Christian har valgt at lave de oprindelige to rum i orangeriet Luna om til ét stort.
Byg selv havehus og orangeri Den bagerste del af kolonihavehuset har parret valgt at male i en mørkere farve og indrette med puder og pejs, så der er ren hygge.
Ude foran kolonihavehuset står Gitte og Christian nu og roder med noget ved udekøkkenet. Jeg triller ned ad bakken igen og lukker lågen bag mig til en lille meningsfyldt boble af jordbundethed og ro.
Nyt kolonihavehus på 17 m2 fra www.sølundhuse.dk
Gitte og Christians kolonihavehus er orangeriet Luna, hvor parret har valgt at sammenkoble orangeridelen med resten af huset, så det er blevet ét stort rum.
Er du blevet inspireret til at bygge din egen rolige oase i kolonihaven, kan du gå på udkig efter et kolonihavehus, der passer dig herover.
Vil du løbende modtage inspirationshistorier som Gitte og Christians? Så kan du tilmelde dig vores nyhedsmail, hvor vi deler ud af de inspirerende historier fra livet rundt omkring i haverne.

Del historien og lad jer inspirere

Få mere inspiration

Måske du kunne være interesseret i...

Hobbit sauna med rundt vindue fra Sølund Huse
Inspiration | Wellness og udeliv

En wellness oase i hjertet af haven

I sommeren 2022 tog Pernille og hendes familie hul på et ganske særligt projekt, der skulle forvandle et stykke forsømt græsplæne i baghaven til noget, der lignede det, man kun ville forvente at finde i de frodige landskaber af Tolkiens…
Lille Anders legehus med hems og blomsterkasser
Inspiration | Legehuse

Havens solsikke

I sommeren 2022 byggede Janni og hendes mand et fantastisk Lille Anders legehus til deres to piger. Legehuset bar ikke kun på sjov og leg, men også på dyrebare barndomserindringer, som Janni ønskede at videreføre til sine døtre.
Anneks eller havehus med højt til loftet fra Sølund
Inspiration | Havehuse og annekser

Et hyggeligt ”helle” i frodige omgivelser

Et charmerende Chloe havehus flyttede ind på Morten og Lindas landejendom for 3 år siden. Placeret i en have med panoramaudsigt, tilbyder huset en flugt fra hverdagens travlhed.

Se al inspiration