Gitte og Christian er flyttet fra en gård omgivet af dyr og udeliv til en lejlighed i byen. Deres kolonihave giver dem det bedste fra begge verdener.
Christian tager imod mig på toppen af kolonihavegrunden, efter jeg har begivet mig op ad den stejle bakke til kolonihavehuset med udsigt til hele horisonten omkring Skanderborg.
Kolonihaven overtog de sidste år. Den er en del af et nyt kapitel for parret, som for ca. fem år siden flyttede fra en andelsgård på landet til en lejlighed på 3. sal i byen.
Gitte og Christian er flyttet fra andelslandbrug til lejlighed i byen. Kolonihaven sikrer, at de stadig kan få jord under neglene. Kolonihavehuset Luna har de selv bygget.
”Vi savnede jord under neglene. Nu kan vi organisere os på en anden måde. Hvor vi ikke hele tiden skal i haven, og hvor der er mere plads til at dyrke yoga og spille guitar.”
”Det er dét, det går ud på. At slappe af og hygge med vennerne. Folk kigger mere forbi her i kolonihaven end i lejligheden. Det er mere uformelt,” siger Christian.
”Det gamle badekar skal jeg have flyttet om på siden af kolonihavehuset. Så skal det brændefyres, så jeg kan tage karbad i det fri,” siger Christian.
Tilbage til naturen
Så kommer Gitte også. Hun har taget bagerbrød med på vejen fra morgenyoga. Hun slår sig ned og bidrager til den afslappede stemning i kolonihaven, som jeg kunne mærke, fra jeg trådte ind ad havelågen. Der hersker en ro over de to, som føles velkommende og næsten meditativ.
“Man kan gå og se på grøntsagerne, spørge sig selv om det nu også er dild. Gå og nyde frugttræerne og bærbuskene til børnebørnene,” siger Gitte og fortsætter:
”Fra livet på gården har vi været vant til, at man bare gik ud og tog, hvad man skulle bruge. Vi har savnet at få fingrene tilbage i jorden. Det har givet noget tilbage til vores liv,” siger hun.
”Livet herude er på et helt andet niveau end derhjemme. Jeg kan godt lide den slags liv. Hvor jeg skal huske, at nu skal jeg lige have tændt pejsen, hvis det skal blive varmt. Man kommer ned til det, det handler om,” siger Gitte.
Lige på centimeteren
Kolonihavegrunden er nok det mest skrånende, jeg endnu har set. Selve kolonihavehuset er placeret, så man fra de store vinduespartier kan nyde det brede udsyn, som en sådan hældning helt naturligt giver. Huset står på et plateau, og Christian viser mig, hvor tæt det står på kanten.
”Vi havde først planer om, at det skulle ligge på langs. Så fandt vi ud af, at det lige kunne være her på denne led. Men det er lige på centimeteren,” fortæller Christian.
Kolonihavehuset Luna kunne med nød og næppe placeres, så de store vinduespartier har udsigt til horisonten.
Forreste del af kolonihavehuset er malet indvendigt i en lys farve, der sammen med de store vinduespartier trækker mig mod udsigten og lyset. Den bagerst del af huset derimod indbyder med den mørke farve, pejs og puder til tilbagetrækning og ren hulehygge.
Store vinduespartier og lys vægmaling gør forreste del af huset lyst. Gitte og Christian har valgt at lave de oprindelige to rum i orangeriet Luna om til ét stort.
Gitte og Christians kolonihavehus er orangeriet Luna, hvor parret har valgt at sammenkoble orangeridelen med resten af huset, så det er blevet ét stort rum.