Ny generation i kolonihaven: Slow-living og selvforsyning

Dansktop, dannebrog og de grå hårtoppe er ikke alene om kolonihavehusene –  de yngre generationer er begyndt at indtage de små grunde i højere grad end før. Her er fokus på det simple liv med selvforsyning og afkobling fra en travl hverdag. ”Jeg har brug for at komme et sted hen og trække vejret,” siger 30-årige Sara Arcerito fra Falster, som bor i sin kolonihave hele sommerhalvåret.

For syv år siden var Sara Arcerito på besøg hos nogle venner i den lokale kolonihaveforening, hvor hele tre af grundene tilhørte hendes barndomsvenner. Det blev starten på hendes kolonihaveliv.

”Jeg blev her i 10 dage og levede det enkle liv, hvor man ikke skulle nå andet end at beslutte, hvad man skulle have at spise den dag,” fortæller Sara.

Kort efter stod Sara på sin egen nykøbte grund i samme haveforening, og efterfølgende er flere venner kommet til, så nu er de en samling af venneklynger fordelt i syv kolonihavehuse. Alle omkring de 30 år.

Alle billeder er Saras egne.  Se flere fine billeder på hendes instagram-profil: @dreamcatcherix

 

På grunden stod et gammelt kolonihavehus, som blev revet ned og et nyt fra Sølund Huse blev sat op. Så de seneste år har hun haft travlt med at bygge, lægge tag og male, og i år skal hun i gang med at lægge terrasse.

”Der er altid noget at lave her. Nu kommer forårsspirerne også, der skal plantes ud, og grøntsagerne skal passes. Den største glæde er at være omgivet af grønt, fuglesang og liv – og så kombineret med fællesskabet,” siger Sara.

   

Det simple liv lokker de unge

Sara og hendes generations indtog i kolonihaverne er ikke et enkeltstående tilfælde. Ifølge Kolonihaveforbundet, som er medlemsorganisation for 400 haveforeninger, er der konstant et naturligt generationsskifte i gang, men inden for de seneste få år har de oplevet, at der er mere pres på fra de unge.

“Det er blevet mere populært for dem, der vil tilbage til at bygge selv og bruge gode byggematerialer. Fra jord til bord-tankegangen. Og på at undgå fordyrende mellemled,” siger Iben Sandra Svensson fra Kolonihaveforbundets sekretariat.

At kolonihaverne er blevet populære blandt de unge, er der flere forklaringer på, mener Tamira Snell, seniorkonsulent og forsker hos Institut for Fremtidsforskning.

”Vi bor på mindre plads og kommer længere væk fra naturen. Og her tilbyder kolonihaverne et ekstra rum, samtidig med, at de giver os mulighed for at genintegrere naturen i vores hverdag, ligesom urban gardening gør det”, forklarer hun til Bolius, Boligejernes Videnscenter og mener også, at den hurtige teknologiske udvikling har givet mange lyst til at komme ud og være offline, deltage i autentiske fællesskaber og få jord under neglene.

 

 

Det langsomme liv

Det offline liv i kolonihaven har en anden hastighed end den travle hverdag, og selvom der altid er noget at give sig til, tager tingene i kolonihaven den tid, de tager.

”Alle hverdagsting tager dobbelt så lang tid. Når der skal laves kaffe, er det ikke bare at trykke på en knap. Man skal hente vand, sætte det over, kværne kaffebønner, hælde vand over. Når man skal vaske noget op, er det ikke bare lige ned i opvaskemaskinen,” siger Sara.

Tingene gøres på gammeldags manér, og det tager længere tid, men Sara hygger om det.

”Strømmen er fra solceller, så det har vi kun, når solen skinner. Drikkevand skal vi hente ved indgangen, så man skal aktivt op og hente, når man løber tør. Det gør, at man værdsætter det på en anden måde,” forklarer Sara.

Den ideelle livsstil

Det langsomme liv i kolonihaven giver Sara en nødvendig kontrast til en travl hverdag, som hun mener er universelt for alle, og som hun har fundet ud af er rigtig vigtig for hende selv.

”Det er naturens kraft, der gør det, fordi vi kommer så tæt på jord, planter og liv. Og ikke isolerer os fra det med beton, men går på bare tæer og mærker det,” siger Sara.

Livet i kolonihaven har tvunget Sara til at leve off grid – altså at være selvforsynende med strøm, varme og vand. Men det simple liv, som kolonihaven tvinger hende til at leve, er også det liv, som hun rent faktisk ønsker at leve.

”For mig er det det mest CO2-neutrale liv, jeg kan leve. Jeg laver egne grøntsager, egen strøm og behøver ikke tage bilen. Mine egne affaldsstoffer ryger i kompostsystem og bliver til skovmuld og gødning til planter. Alting er i et cirkulært forløb, og intet bliver smidt ud,” siger Sara. 

  

  Saras kolonihavehus er af modellen Jody og kan ses her. Se alle havehuse fra Sølund Huse her. 

Vil du have mere inspiration?
Ca. hver 14. dag udsender vi vores inspirations-mail, hvor vi deler de gode historier om livet med træhuse i alle afskygninger. Vi kommer også med gode råd til indretning, byg-selv og vedligehold.
Du kan tilmelde dig gratis her.

Del historien og lad jer inspirere

Få mere inspiration

Måske du kunne være interesseret i...

Hobbit sauna med rundt vindue fra Sølund Huse
Inspiration | Wellness og udeliv

En wellness oase i hjertet af haven

I sommeren 2022 tog Pernille og hendes familie hul på et ganske særligt projekt, der skulle forvandle et stykke forsømt græsplæne i baghaven til noget, der lignede det, man kun ville forvente at finde i de frodige landskaber af Tolkiens…
Lille Anders legehus med hems og blomsterkasser
Inspiration | Legehuse

Havens solsikke

I sommeren 2022 byggede Janni og hendes mand et fantastisk Lille Anders legehus til deres to piger. Legehuset bar ikke kun på sjov og leg, men også på dyrebare barndomserindringer, som Janni ønskede at videreføre til sine døtre.
Anneks eller havehus med højt til loftet fra Sølund
Inspiration | Havehuse og annekser

Et hyggeligt ”helle” i frodige omgivelser

Et charmerende Chloe havehus flyttede ind på Morten og Lindas landejendom for 3 år siden. Placeret i en have med panoramaudsigt, tilbyder huset en flugt fra hverdagens travlhed.

Se al inspiration