Nyt kolonihavehus? Sådan vælger du det rigtige

Skal det gamle kolonihavehus udskiftes? Mulighederne er mange, hvis du går i overvejelser om et nyt kolonihavehus. Men det gør ikke nødvendigvis valget lettere. Vi har samlet en række faktorer, som kan hjælpe dig til at træffe den rette beslutning for dig og din kolonihave.

Hvor stort skal kolonihavehuset være?

Det bedste sted at starte er at skabe dig en  ide om, hvor stort kolonihavehuset skal være. Det er en god ide at undersøge, om din haveforening har nogle krav til størrelsen, eller om det er din beslutning alene.

Skal det være et mindre kolonihavehus på 10 m2? Eller skal det være over 100 m2 med  plads til hele den store familie? 

valg af det rigtige kolonihavehus. Læs mere på solundhuse.dk
Et kolonihavehus behøver ikke være stort for at være hyggeligt. Her er det Lucille på 12 m2.

Et af de større kolonihavehuse, Annelise på 44 m2. Det er dig, der sætter grænsen – vi har kolonihavehuse på op til 116 m2.

Det simple liv eller luksus?

Med til den beslutning kommer naturligvis også dine ønsker til antal af rum i dit kolonihavehus. Skal det være det klassiske kolonihavehus, hvor alt, du skal bruge, er i ét rum? Eller har du brug for ét eller flere værelser, hvor det er muligt at trække sig lidt tilbage?

Har du det godt med, at kolonihavelivet holdes primitivt? Eller skal det minde mest muligt om et ”rigtigt” hus?


Eksempel på et kolonihavehus, Irene 1, der kun betår af ét rum. På trods af husets relativt få m2 (19 m2), er der mulighed for at indrette forskellige “afdelinger” i huset.  

Indretning i kolonihavehuset Annelise med tre rum. Her minder indretningen i høj grad om den i et “rigtigt hus”.

Og hvad med stilen?

Størrelse og antal rum er vigtige faktorer. Men stilen og designet på netop dit kolonihavehus er bestemt også vigtige ting at forholde sig til, så det kan blive til netop dit kolonihavehus.

Er du til den hyggelige hytte-stil eller moderne design med stilrene linjer? Hvad passer ind til haven? Til haveforeningen? Og til dit temperament?

Hvordan vælger du det rigtige kolonihavehus- sølund huseTraditionel hyttestemning i kolonihavehuset Lucille 
Moderne og stilrent look i havehuset Tora

Test selv

Et kolonihavehus er en stor beslutning. Derfor er det også rart at få en fornemmelse af de forskellige typer af huse, inden du træffer den endelige beslutning.

Kig forbi vores udstilling, hvor vi har mange forskellige huse udstillet. Så kan du få en fornemmelse af, hvor meget 20 m2 egentlig er, hvor stort lysindfaldet er, hvordan kvaliteten føles og… 

Husk også at overvej, hvor meget eller lidt vinduespartierne skal fylde – især når der er tale om de lidt mindre kolonihavehuse. Mange sider med store vinduespartier giver et fantastisk lysindfald og udsigt inde fra huset.

Flere eller mange vægge uden eller med små vinduespartier giver derimod flere indretningsmuligheder, hvor det er muligt at stille møbler eller hænge billeder, hylder eller andet op på væggene.


Kolonihavehuset Irene 5 med store vinduespartier i tre af husets sider giver et helt fantastisk lysindfald. 

Et sted, du bare kan læne dig tilbage og nyde synet af din kolonihave.

Kolonihavehuset Cleo har vinduespartier i fronten, mens de øvrige tre vægge er uden vinduer. 
Placeringen af alle vinduerne i front giver gode muligheder for indretning lang væggene.

Skal kolonihavehuset isoleres?

Der er mange forskellige måder at bruge et kolonihavehus på – og mange forskellige regler forbundet med dette. Alt efter, om kolonihavehuset må bruges året rundt, og om det er tilladt at overnatte i det, er det en god ide at overveje isoleringsevnen i kolonihavehuset.

En hovedregel er, at jo tykkere tømmer, du vælger, jo bedre en isolerende effekt har det. Herudover vælger mange at isolere i gulv og loft for at holde hhv. kulde og varme bedst muligt ude. Mange vælger herudover – hvis der er adgang til strøm – at tilføre lidt varme i form af en lille radiator i de kølige måneder.

De fleste af vores mindre kolonihavehuse har en tømmertykkelse på 28-40 mm, hvilket er ganske fint til en helt almindelig brug af huset i kolonihavesæsonen. Skal du bruge dit kolonihavehus året rundt kan det være fordelagtigt at gå op i en højere tømmertykkelse, hvilket er muligt for mange af vores modeller.

Det er også muligt at isolere væggene. Her anbefaler vi vores elementbyggede kolonihavehuse, da væggene i disse er klargjort til isolering. Du kan læse meget mere om isolering her.

Design dit eget kolonihavehus

Der er som sagt mange muligheder, hvis du overvejer et nyt kolonihavehus. Og hvis du ikke har fundet det helt rigtige, har du også mulighed for at specialdesigne dit kolonihavehus fra bunden.

Specialdesign kan laves på huse fra 20 m2 og opefter. Det koster lidt mere, men kan ofte betale sig, hvis du har ønsker ud over vores standart-løsninger.  Sender du din skitse-tegning til os, så kommer vi tilbage med et uforpligtende tilbud på et hus speciallavet til dig og din kolonihave. Du finder vores kontaktinfo her.

Et speciallavet bjælkehus til vores flinke kunde Jan. 

Ønsker du også et hus designet lige til din kolonihave, så send din tegning til [email protected] for et uforpligtende tilbud. 

Del historien og lad jer inspirere

Få mere inspiration

Måske du kunne være interesseret i...

Hobbit sauna med rundt vindue fra Sølund Huse
Inspiration | Wellness og udeliv

En wellness oase i hjertet af haven

I sommeren 2022 tog Pernille og hendes familie hul på et ganske særligt projekt, der skulle forvandle et stykke forsømt græsplæne i baghaven til noget, der lignede det, man kun ville forvente at finde i de frodige landskaber af Tolkiens…
Lille Anders legehus med hems og blomsterkasser
Inspiration | Legehuse

Havens solsikke

I sommeren 2022 byggede Janni og hendes mand et fantastisk Lille Anders legehus til deres to piger. Legehuset bar ikke kun på sjov og leg, men også på dyrebare barndomserindringer, som Janni ønskede at videreføre til sine døtre.
Anneks eller havehus med højt til loftet fra Sølund
Inspiration | Havehuse og annekser

Et hyggeligt ”helle” i frodige omgivelser

Et charmerende Chloe havehus flyttede ind på Morten og Lindas landejendom for 3 år siden. Placeret i en have med panoramaudsigt, tilbyder huset en flugt fra hverdagens travlhed.

Se al inspiration