orangeri fra www.sølundhuse.dk find inspriation til indretning

Orangeriet: Naturens lys og varme

Flere og flere får øjnene op for orangerier – ikke kun rent praktisk til overvintring af tropiske planter og træer, men lige så meget som et behageligt rum at opholde sig i og slappe af. Her kan du læse mere om, hvad et orangeri oprindeligt har været brugt til, hvordan de kan bruges i dag, og hvordan du kan indrette dit havehus som orangeri.

Hvad er et orangeri?

Orangerierne stammer fra 1700-tallet og opstod, da Europas adel begyndte at interessere sig for at dyrke planter fra mere eksotiske himmelstrøg – især appelsin-, citron- og limetræer – som ikke kan tåle kulde.

Kendetegnende for orangeriet er store vinduer, hvor dagslyset kommer ind og omdannes til varme, som forbliver i orangeriet. Om vinteren brugte man derfor orangerierne som udvidede haver med kuldefølsomme træer og krukker og om sommeren som sociale samlingssteder. Det skriver Bolius, Boligejernes Videnscenter.

Et frirum 

I dag er der muligvis ikke samme prestige i at samle på sjældne planter fra fjerne himmelstrøg, men det betyder ikke, at interessen for orangerier er mindre.

Et havehus indrettet som orangeri skaber nemlig et frirum i haven, der forlænger sæsonerne og giver tid til afslapning i grønne omgivelser. Samtidig har orangeriet stadig den praktiske funktion, at alle dine krukker, planter og frugttræer, som ikke kan klare sig i den danske vinterkulde, kan overvintre. Så i ydersæsonerne kan du sidde lunt blandt orangeriets grønne planter i en stille stund med en god bog og en kop the, eller du kan bruge orangeriet som et samlingssted for hygge med venner eller familie.

Skab dit eget udtryk

Lad de grønne planter og det smukke lys sætte scenen og fyld så ud med dine yndlingsmøbler- og ting. Det kan være, det er en sofa med puder og tæpper, som man kan synke dybt ned i? Det kan være, du skal have et spisebord, så du kan dække smukt op til gæster? Eller skal det være et skrivebord, hvor du kan sidde og blive inspireret af udsigten gennem de store vinduer?

 

I det dansk designede orangeri, som vi har indrettet her hos Sølund Huse, er der to rum. Det største rum har vi indrettet med gulvtæppe, et lille bord og behagelige stole med bløde tæpper . Her er lagt op til kvalitetstid med venner og familie i et rum, der emmer af sydlandsk varme.

Adskilt med en dobbeltdør med glasruder ligger det andet, mindre rum, der er mærkbart varmere – alene af den grund, at det har endnu større glaspartier. Det indbyder til ren forkælelse både for dine tropiske planter og for dig. Her er fuldt tryk på lys og varme – et rigtigt energiboost i de kolde måneder.

I det viste orangeri  er gulvet i det store rum træplanker, mens der ingen gulv er i det lille rum – selve orangeriet. Her er det helt op til dig, hvilket udtryk, der passer til dig. Du kan opnå meget forskellige udtryk alt efter, om du vælger store tæpper, stengulv eller klinker i orangeriet.

Mere inspiration til indretning og haveliv?
Ca. to gange om måneden udsender vi vores inspirations-mail, som indeholder inspirerende livsstils- og indretningshistorier og gode råd til byg-selv og vedligehold. Vil du løbende modtage det direkte i din indbakke, kan du tilmelde dig gratis 
her.

Del historien og lad jer inspirere

Få mere inspiration

Måske du kunne være interesseret i...

Hobbit sauna med rundt vindue fra Sølund Huse
Inspiration | Wellness og udeliv

En wellness oase i hjertet af haven

I sommeren 2022 tog Pernille og hendes familie hul på et ganske særligt projekt, der skulle forvandle et stykke forsømt græsplæne i baghaven til noget, der lignede det, man kun ville forvente at finde i de frodige landskaber af Tolkiens…
Lille Anders legehus med hems og blomsterkasser
Inspiration | Legehuse

Havens solsikke

I sommeren 2022 byggede Janni og hendes mand et fantastisk Lille Anders legehus til deres to piger. Legehuset bar ikke kun på sjov og leg, men også på dyrebare barndomserindringer, som Janni ønskede at videreføre til sine døtre.
Anneks eller havehus med højt til loftet fra Sølund
Inspiration | Havehuse og annekser

Et hyggeligt ”helle” i frodige omgivelser

Et charmerende Chloe havehus flyttede ind på Morten og Lindas landejendom for 3 år siden. Placeret i en have med panoramaudsigt, tilbyder huset en flugt fra hverdagens travlhed.

Se al inspiration