Pavillon plejehjem kan du købe hos sølund.dk

Pavillon på plejecenter er fristed for demente

Slotsgården, som er et bosted for mennesker med demens i Horsens Kommune, har fået opstillet en pavillon i plejecentrets baghave. Pavillonen giver beboerne et alternativ til institutions-omgivelserne og en hjemlig følelse. ”Jeg synes, alle steder burde have et udeliv,” siger daglig leder af Slotsgården, Bente Falkenberg Juul.
Et lille skab på væggen med hyggelige kaffekopper og bløde tæpper og hynder i stolene. Et maleri på væggen, dekorationer og friske blomster. Det er noget af inventaret i havepavillonen, som hermed spiller fint sammen med Slotsgårdens bevidste indsats for at skabe hyggelige nicher rundt omkring på stedet.   

Pavillonen Magrethe er en del af Slotsgårdens målsætning om at gøre hverdagslivet til en aktivitet. Og netop pavillonen og dens omgivelser kan for mange af de demente beboere bringe minder frem, hvor det at pleje og nyde haven har været en stor del af deres tidligere hverdagsliv.


Pavillonen er indrettet med hyggelige loppefund, som giver en hjemlig atmosfære.

Ro til hjernen

Pavillonen er frit tilgængelig for alle plejecentrets beboere og bliver flittigt brugt. Både til samtaler mellem personalet og de pårørende, og til at en beboer og en pårørende kan hygge sig et sted, som er hjemligt og med færre forstyrrelser.
”Når man er i naturen, får man et sprog. Lyset og det grønne. Den friske luft og duften af træet i pavillonen. Det stimulerer alt sammen,” siger Bente.

 

Pavillonen på plejehjemmet er også et populært sted at afholde møder med pårørende eller mellem beboerne og deres kontaktpersoner.   

Det er frivillige, der har sørget for at søge fonde til sponsorering af pavillonen. Argumentere for pavillonens værdi for beboerne var ikke svære at finde.

For hele uderummet – pavillonen, volieren med fuglene og havearealerne omkring det hele – er noget, Bente og hendes kolleger bruger bevidst i den pædagogiske tilgang.

”Når man er i naturen, får man et sprog. Lyset og det grønne. Den friske luft og duften af træet i pavillonen. Det stimulerer alt sammen,” siger Bente.

Hun fortæller, at hvis beboerne med demens for eksempel dufter til en rose i haven, kan det pludselig tage dem et andet sted hen:

”Vi kan bruge det som hjælp til at finde ind til beboerne. Og man kan bare se det i deres øjne, hvis man rammer plet,” siger Bente og fortsætter.

”Det er svært at vide præcist, hvad pavillonen giver. Den spiller sammen med mange ting, men det ville helt sikkert være en udfordring uden. Jeg tror, det kan forbedre livskvaliteten for beboerne og for andre, der bruger den,” siger hun.

BAGGRUND: Pavillon til mennesker med demens – hvorfor?

Det er frivillige, der har ansøgt fonde om midler til at sponsorere pavillonen som supplement i Slotsgårdens strategi om at gøre ’hverdagslivet’ til en aktivitet. Argumenter fra ansøgningen: 

Pavillonen kan:
– Skabe et stille rum til samvær én til én, kaffeklub, wellness mm
– Motivere beboere og deres pårørende til at anvende haven 
– Give et større udendørsareal, hvor beboerne kan færdes, nyde frisk luft og få mere bevægelse i hverdagen
– Skabe et rum med lys 
– Samtidigt skærme for nabofløjens terrasser 
– Placeres i et område, som sjældent bruges
– Spille sammen med 
Demensrejseholdets anbefalinger om bænke mm. ved stien rundt om

Fra bolig til hjem

Hele udelivs-delen på Slotsgården handler om at give beboerne noget andet end det, plejecentret ellers kan tilbyde. Derfor er pavillonen også indrettet med møbler, service og loppefund, som tilfører plejecentret en stemning af hjem og ikke bare bolig.

”Man skal hele tiden forholde sig til fællesarealer, så pavillonen giver et frirum, som ikke ser ud som resten af institutionen. Her er andre kopper og andre møbler, her er mere hjemligt. En kvindelig beboer kalder kopperne i skabet for ”mine kopper” – ganske givet fordi de minder om nogle, hun selv har haft engang – det er der ikke nogen af de almindelige institutionskopper, der gør,” siger Bente.


Rampen er specialdesignet til pavillonen på Slotsgården, så der også er adgang for kørestolsbrugere. 

Vinduespartierne giver lys, mens de lukkede sider skærmer fra naboterrasserne.

Er du på udkig efter en specialløsning?

Sølund Huse leverer tilpassede løsninger til plejecentre, børnehaver, boligforeninger, campingpladser mv. Hos os kan du vælge en samlet løsning, hvor vi står for alt fra levering til montering, så du nemt og hurtigt kan få skabt de bedste rammer for det gode haveliv. 

Vi yder personlig rådgivning gennem hele processen før, under og efter et eventuelt køb. Så kontakt os endelig, så kan vi sammen finde den bedste løsning til dit behov.

Del historien og lad jer inspirere

Få mere inspiration

Måske du kunne være interesseret i...

Hobbit sauna med rundt vindue fra Sølund Huse
Inspiration | Wellness og udeliv

En wellness oase i hjertet af haven

I sommeren 2022 tog Pernille og hendes familie hul på et ganske særligt projekt, der skulle forvandle et stykke forsømt græsplæne i baghaven til noget, der lignede det, man kun ville forvente at finde i de frodige landskaber af Tolkiens…
Lille Anders legehus med hems og blomsterkasser
Inspiration | Legehuse

Havens solsikke

I sommeren 2022 byggede Janni og hendes mand et fantastisk Lille Anders legehus til deres to piger. Legehuset bar ikke kun på sjov og leg, men også på dyrebare barndomserindringer, som Janni ønskede at videreføre til sine døtre.
Anneks eller havehus med højt til loftet fra Sølund
Inspiration | Havehuse og annekser

Et hyggeligt ”helle” i frodige omgivelser

Et charmerende Chloe havehus flyttede ind på Morten og Lindas landejendom for 3 år siden. Placeret i en have med panoramaudsigt, tilbyder huset en flugt fra hverdagens travlhed.

Se al inspiration