Pavillonen Magrethe er en del af Slotsgårdens målsætning om at gøre hverdagslivet til en aktivitet. Og netop pavillonen og dens omgivelser kan for mange af de demente beboere bringe minder frem, hvor det at pleje og nyde haven har været en stor del af deres tidligere hverdagsliv.
Ro til hjernen
”Når man er i naturen, får man et sprog. Lyset og det grønne. Den friske luft og duften af træet i pavillonen. Det stimulerer alt sammen,” siger Bente.
Pavillonen på plejehjemmet er også et populært sted at afholde møder med pårørende eller mellem beboerne og deres kontaktpersoner.
For hele uderummet – pavillonen, volieren med fuglene og havearealerne omkring det hele – er noget, Bente og hendes kolleger bruger bevidst i den pædagogiske tilgang.
”Når man er i naturen, får man et sprog. Lyset og det grønne. Den friske luft og duften af træet i pavillonen. Det stimulerer alt sammen,” siger Bente.
Hun fortæller, at hvis beboerne med demens for eksempel dufter til en rose i haven, kan det pludselig tage dem et andet sted hen:
”Vi kan bruge det som hjælp til at finde ind til beboerne. Og man kan bare se det i deres øjne, hvis man rammer plet,” siger Bente og fortsætter.
”Det er svært at vide præcist, hvad pavillonen giver. Den spiller sammen med mange ting, men det ville helt sikkert være en udfordring uden. Jeg tror, det kan forbedre livskvaliteten for beboerne og for andre, der bruger den,” siger hun.
BAGGRUND: Pavillon til mennesker med demens – hvorfor?
Det er frivillige, der har ansøgt fonde om midler til at sponsorere pavillonen som supplement i Slotsgårdens strategi om at gøre ’hverdagslivet’ til en aktivitet. Argumenter fra ansøgningen:
Pavillonen kan:
– Skabe et stille rum til samvær én til én, kaffeklub, wellness mm
– Motivere beboere og deres pårørende til at anvende haven
– Give et større udendørsareal, hvor beboerne kan færdes, nyde frisk luft og få mere bevægelse i hverdagen
– Skabe et rum med lys
– Samtidigt skærme for nabofløjens terrasser
– Placeres i et område, som sjældent bruges
– Spille sammen med Demensrejseholdets anbefalinger om bænke mm. ved stien rundt om
Fra bolig til hjem
Hele udelivs-delen på Slotsgården handler om at give beboerne noget andet end det, plejecentret ellers kan tilbyde. Derfor er pavillonen også indrettet med møbler, service og loppefund, som tilfører plejecentret en stemning af hjem og ikke bare bolig.
”Man skal hele tiden forholde sig til fællesarealer, så pavillonen giver et frirum, som ikke ser ud som resten af institutionen. Her er andre kopper og andre møbler, her er mere hjemligt. En kvindelig beboer kalder kopperne i skabet for ”mine kopper” – ganske givet fordi de minder om nogle, hun selv har haft engang – det er der ikke nogen af de almindelige institutionskopper, der gør,” siger Bente.
Er du på udkig efter en specialløsning?
Sølund Huse leverer tilpassede løsninger til plejecentre, børnehaver, boligforeninger, campingpladser mv. Hos os kan du vælge en samlet løsning, hvor vi står for alt fra levering til montering, så du nemt og hurtigt kan få skabt de bedste rammer for det gode haveliv.