En oase for sanserne

På Plejecentret Østervang i Klovborg kan de demente beboere gå en tur i sansehaven og få ro i hovedet. Hele udemiljøet og den tilhørende pavillon bliver også brugt sammen med pårørende – også under corona, hvor pavillonen fungerer som besøgszone.

Træer, buske og planter i forskellige former og farver følger den snoede sti hele vejen fra plejecentrets udgang til Sansehaven, som ligger i bag bygningerne. Her findes et gårdmiljø med bænke, terrasse og en havepavillon der tilsammen skaber et hyggeligt og trygt miljø i de grønne omgivelser.

Sansehaven på Plejecenter Østervang med pavillon fra Sølund Huse
Sansehaven er omgivet af en hel masse forskellige træer, planter og blomster, der kan stimulere sanserne og skabe genkendelighed og tryghed for de demente beboere.
Sansehaven på Plejecenter Østervang med pavillon fra Sølund HuseBeboerne kan frit tage turen ad stierne ned til sansehaven og pavillonen, som altid står klar til en rolig hyggestund.

”Naturen er noget af det, der taler ind i vores hjerne. Det er svært demente, der bor i denne afdeling, og her i sansehaven kan de virkelig fornemme naturen og få den ro til hovedet, som de har så godt af,” siger Lene Arved Nielsen, leder af Plejecenter Østervang.

Sansehaven er stor, og stierne omkring den løber også rundt om bygningerne, så beboerne har et stort område at bevæge sig rundt på. Nogle af beboerne kan bruge lang tid i udemiljøet og går og ordner ved for eksempel at flytte rundt på møblerne.  

Sansehaven på Plejecenter Østervang med pavillon fra Sølund Huse
Som en lille oase ligger sansehaven og pavillonen i et trygt miljø på bagsiden af beboernes lejligheder. Hele området er indhegnet, så beboerne kan udforske området uden at fare vild. 

”Det giver ro i hjernerne. Og de har god plads til at bevæge sig og samtidig føle sig sikre, fordi hele området er hegnet ind, så der er ikke nogen, der farer vild,” siger Lene.

Besøgspavillon for pårørende

Pavillonen er en central del af sansehaven og bliver brugt både af pårørende, beboere og til arrangementer på plejecentret.

”Nogle af de pårørende kan godt lide at tage beboeren med ned i pavillonen og sidde, når de er på besøg. Vi har endda en pårørende, som pynter pavillonen op med julelys i den mørke tid,” siger Lene og fortsætter.

Sansehaven på Plejecenter Østervang med pavillon fra Sølund Huse
Pavillonen bliver brugt af både beboere og pårørende, der gerne trækker sammen ud i pavillonen, når de er på besøg. Under corona-restriktionerne fungerer pavillonen som besøgszone.

”Også under corona bliver den brugt. Den har fungeret som en af besøgszonerne, da de pårørende ikke måtte komme indenfor.”

Lene Arved Nielsen, leder af Plejecenter Østervang.

Sansehaven på Plejecenter Østervang med pavillon fra Sølund Huse
Pavillonen har vinduer hele vejen rundt, så det er muligt at nyde de grønne omgivelser fra alle vinkler.
Og under normale omstændigheder er pavillonen også en fast bestanddel, når de afholder sociale arrangementer for beboerne, for eksempel en grillfest.

”Vi bruger den, når vi holder arrangementer her. Så hygger vi og griller. Eller giver beboerne mulighed for at sidde med fødderne i små badebassin her i haven. Det er med at lave en fest, når vi kan,” siger Lene.


I den mørke tid pyntes pavillonen med  julelys – et syn, der også kan nydes indefra, hvor mange af boligernes vinduer vender ud mod sansehaven. 

Lokalt engagement

Der er en god ånd omkring plejecentret og en god lokal opbakning. Sansehaven og pavillonen er skænket af Nørre Snede Rotary Klub i 2013, og det er ikke det eneste sted, hvor der er lokal opbakning til, at beboerne på plejecentret skal have det godt.

”Det er en pårørende, der har sørget for at vi fik asfalteret sansestierne her. Først var de anlagt med småsten, men det gik ikke så godt med kørestolene på dem,” siger Lene.

Sansehaven på Plejecenter Østervang med pavillon fra Sølund Huse
Stiernes smågrus er blevet omlagt til asfalt af en pårørende – til stor fordel for rullestole og rollatorer.  
Og de lokale kræfter lader ikke til at være spildte. For udemiljøet har ifølge Lene givet stor værdi i beboernes hverdag.

”Hele miljøet har gjort så meget. Vi har beboere, som ikke har kunnet være andre steder, som er kommet her og fået det meget bedre,” siger Lene.

Sansehaven på Plejecenter Østervang med pavillon fra Sølund Huse
Pavillonen og sansehaven er skænket og opført af Nørre Snede Rotary Klub i 2013 til stor værdi for beboerne. 

Tilpasning efter behov 

Der er mange muligheder indenfor pavilloner, og du kan se hele Sølunds udvalg her. Plejecentret Østervang har valg at montere pavillonen Carmen 7 uden gulv, så der er uhindret adgang for kørestole, rollatorer mv. Tag endelig fat i os for at høre om mulighederne for at tilpasse pavillonen til specielle behov eller krav.

Del historien og lad jer inspirere

Få mere inspiration

Måske du kunne være interesseret i...

Hobbit sauna med rundt vindue fra Sølund Huse
Inspiration | Wellness og udeliv

En wellness oase i hjertet af haven

I sommeren 2022 tog Pernille og hendes familie hul på et ganske særligt projekt, der skulle forvandle et stykke forsømt græsplæne i baghaven til noget, der lignede det, man kun ville forvente at finde i de frodige landskaber af Tolkiens…
Lille Anders legehus med hems og blomsterkasser
Inspiration | Legehuse

Havens solsikke

I sommeren 2022 byggede Janni og hendes mand et fantastisk Lille Anders legehus til deres to piger. Legehuset bar ikke kun på sjov og leg, men også på dyrebare barndomserindringer, som Janni ønskede at videreføre til sine døtre.
Anneks eller havehus med højt til loftet fra Sølund
Inspiration | Havehuse og annekser

Et hyggeligt ”helle” i frodige omgivelser

Et charmerende Chloe havehus flyttede ind på Morten og Lindas landejendom for 3 år siden. Placeret i en have med panoramaudsigt, tilbyder huset en flugt fra hverdagens travlhed.

Se al inspiration