Chat with us, powered by LiveChat
tønde sauna

Wellness i egen have

JP har skabt et udemiljø med sauna, udendørsbruser og badning i havet. Her kan han koble af fra hverdagens travlhed, og det giver ham en nødvendig ro for både krop og sjæl.

JP tager imod mig en regnfuld oktobermorgen ved sit sommerhus. Han går rundt på bare tæer og har vådt hår.

”Undskyld påklædningen, men jeg har lige været nede og bade i havet efter en løbetur,” siger han og viser mig om i baghaven, hvor saunaen står.

JP har været vinterbader i tre år, og det er derfra, ideen om en sauna er opstået. Nu kan han gå den korte vej gennem sommerhusrækkerne og lige ned i havet og tilbage i saunaen igen. Det er kontrasterne mellem kulde og varme, som giver en helt speciel stemning.

JP ved sommerhusets sauna
”Når man har fået varmen i saunaen i hele kroppen, er man varm hele vejen igennem. Så går jeg bare ned til vandet med et håndklæde omkring mig, selv her i oktober, uden at fryse overhovedet. Så er det en ren nydelse at gå ud i vandet og blive kølet af,” siger han og fortsætter.

”Skiftene mellem det kolde og det varme får blodomløbet i gang, og man kan mærke sin egen krop. Det er sundt for både krop og sjæl. Det er wellness lige i egen have, som jeg meget hellere vil have end de fine spahoteller. Her har man det for sig selv, og man har stilheden. Jeg kan sidde herude til midnat og bare nyde det,” siger JP.

Velvære midt i naturen

Den lille sauna er tændt, og man fornemmer stilheden og duften af træ bare ved at stikke hovedet ind. JP hælder vand på stenene, og det damper op.

Varmen og tørheden giver en kontrast til det våde og kølige efterårsregnvejr, som den lille buttede sauna står midt i under fyrretræerne. Han har valgt saunatønden, fordi den passer godt ind i naturen.

Saunaen er en del af et helt udemiljø ved JPs sommerhus, hvor der også er udendørsbruser og en gammel vintønde, der skal laves til koldvandskar. Og så selvfølgelig havet.

Saunaen har el-ovn med sten, så der kan skabes damp ved at smide vand på stenene. 
Han går skiftevis under den kolde bruser og ind i saunaen tre-fire gange og slutter så af med et havbad. ”Så sover man godt bagefter. Og hvis man så lige tager et glas rødvin foran brændeovnen bagefter, er man da helt sikker,” siger JP.

JPs udemiljø med sauna og den gamel vintønde, der skal laves om til “det kolde gys”

Udendørsbruseren, som er placeret lige ved siden af saunaen

Sluk – og find mening

Det er en helt bevidst beslutning, JP har truffet om at skabe et offline miljø væk fra alle hverdagens forstyrrelser. Det startede med en tre-ugers tur på Caminoen uden mobil. Det blev en øjenåbner for JP, som tidligere har levet et liv i overhalingsbanen, for han kunne lige pludselig se det gode i at være offline.

”Det er noget med, at man ikke altid behøver at være der for andre og være tilgængelig. Alting går for stærkt. Jeg tror, man har brug for at fordybe sig. Jeg tror, man skal gøre det mindst én gang om ugen, hvor man slukker for alt og laver noget, hvor man får ro til at lade batterierne op,” siger han.

JP arbejder selv på en efterskole, hvor de også gør meget ud af at forsøge at lære eleverne at finde ro. F.eks. er de første to uger, hvor eleverne er på skolen, mobilfri. Og det giver et nærvær, som JP mener er nødvendigt i den hverdag, vi lever i.

”Jeg tror ikke, at vi kan lave om på samfundet og på, at det hele går stærkt. Men jeg tror, vi kan lære at koble af. Man søger jo, hvad der giver mening, og den her sauna giver mening for mig i kombination med havet”

JP, ejer af sauna


JPs tønde sauna er af typen Sauna 220, som kan rumme 2-4 personer.

Saunaen gør sommerhuset attraktivt i vintersæsonen

Godt for både krop og hoved

Saunaen kan både noget, når den bruges alene og sammen med venner. F.eks. har JP haft en gammel ven på besøg, hvor den stod på havbad og sauna. Og saunaen har en god social funktion: ”Det giver en masse god snak, det er intimt, og der er stilhed omkring os,” siger JP.

Han bor i hus men er ude i sommerhuset hver weekend og også nogle gange i hverdagen. Han nyder at sidde i udemiljøet om aftenen og koble af. Og så finder han det lettere at slukke sin telefon her end derhjemme.

”Her er så stille herude. Altså at stå i udendørsbruseren og kigge op på en klar stjernehimmel – det er jo bare fantastisk. Saunaen gør noget ved kroppen og ved hovedet. Kroppen slapper automatisk af, når man sidder i saunaen, og det giver stilhed for hovedet,” siger JP.

JPs sauna er til 2-4 personer og kan findes her. Vil du se hele vores udvalg af saunaer, kan du se dig omkring her. 

Mere inspiration? 

Vil du løbende modtage inspiration til udelivet, byg-selv råd og gode tilbud? Så kan du tilmelde dig Sølund Huses inspirations-mail, som vi udsender ca. to gange hver måned. 

Del historien og lad jer inspirere

Få mere inspiration

Måske du kunne være interesseret i...

Lille Anders legehus med hems og blomsterkasser
Inspiration | Legehuse

Havens solsikke

I sommeren 2022 byggede Janni og hendes mand et fantastisk Lille Anders legehus til deres to piger. Legehuset bar ikke kun på sjov og leg, men også på dyrebare barndomserindringer, som Janni ønskede at videreføre til sine døtre.
Anneks eller havehus med højt til loftet fra Sølund
Inspiration | Havehuse og annekser

Et hyggeligt ”helle” i frodige omgivelser

Et charmerende Chloe havehus flyttede ind på Morten og Lindas landejendom for 3 år siden. Placeret i en have med panoramaudsigt, tilbyder huset en flugt fra hverdagens travlhed.
Legehus i træ med blomsterkasser
Inspiration | Legehuse

Søstrenes eventyrlige legehus

Et legende univers udfolder sig i Clara og Lillis hjertevarme Lille Anders legehus. Deres far har med sin kreativitet og genbrugsevner forvandlet gammelt elektronik og trærester til magiske legetøjsskabninger.

Se al inspiration