vinterbadning og sauna Lene fra Sølund Huse prøver det.

Vinterbad og varm sauna: ”Det er helt meditativt”

Jane har vinterbadet i flere år. Nu har hun fået muligheden for at kombinere det med sauna, hvilket ifølge hende forbedrer oplevelsen mange gange. Så nu står den på det kolde gys og sauna hver dag. Tag med og fornem suset og den efterfølgende afslappende stemning.

Det er den smukkeste efterårsmorgen med fuld sol og rimfrost på græsset, da jeg mødes med Jane til en snak om vinterbadning. Hun har indvilget i at fortælle mig om hendes oplevelse af vinterbadning. Eneste krav er, at jeg også selv skal prøve det.

Jeg har ikke prøvet det før, og jeg fortæller hende, at jeg faktisk er lidt nervøs, da vi nærmer os vandet.

”Det er jeg også lidt hver gang,” siger hun og fortsætter.

”Når jeg går ned mod vandet om morgenen, siger jeg til mig selv, at jeg bare skal ud og gå en tur. For ellers er det som om, kroppen ikke vil. Det er naturstridigt med det kolde vand. Men når jeg kommer helt ned til vandet, så vil jeg gerne,” siger hun. 

Stigen ned til det kolde gys

Et hurtigt kig ud over den smukke udsigt inden saunaens varme kalder

Meditativt

Jane har dyrket det kolde gys i flere år, men det er nyt, at sauna er en del af det. Det har meget at sige for hele oplevelsen. Og det er det, der har gjort, at hun nu kommer i vandet hver eneste dag.

”Det gør så stor en forskel. Dét, at man ikke skal stå på en forblæst badebro og tage sit tøj på. Så når man at blive kold.  Så før var det en kort fornøjelse – et hurtigt boost,” siger hun og fortsætter.


Frisk og afslappet – klar til at fortsætte dagen

”Nu er det helt meditativt, fordi man kan veksle mellem det kolde vand og den varme sauna,” siger hun.

Saunaen giver hende ro til at slappe af fysisk og psykisk. F.eks. efter en lang dag med undervisning og en masse nye indtryk og informationer.

”Jeg kan gå herned og være stresset og i dårligt humør, og når jeg så er færdig… så er der ingenting,” siger Jane.

Det perfekte (vinter)badevejr

Og det tegner også godt for min vinterbadedebut. For vejret viser sig fra sin smukkeste side; klart og helt vindstille. Så vi skal til det. Vi klæder om i saunaens omklædningsrum og går hen ad badebroen. Den smukke udsigt fjerner fokus fra, at mine bare fødder bliver iskolde.

Der skal en dyb vejrtrækning til at gå ned ad trappen i det dybe vand, indtil jeg er helt omsluttet af vandet. Nu forstår jeg, hvad Jane mente med det naturstridige. Jeg tager et par svømmetag, og så kan jeg godt mærke, at jeg skal op med det samme igen.

Vi skynder os ind i saunaen. Ro, varme og lys fra solens stråler gennem glasset i endevæggen. Mine skuldre sænker sig automatisk, og vejrtrækningen følger med. Jeg forstår pludselig meningen med en sauna og kombinationen med dens kolde modsætning, havet. Det er som om, tiden står stille herinde. Det også noget, Jane har oplevet:

”Det er en afslappende måde at møde folk på. Vi kan tale, men vi skal ikke. Der er en anden ro på samtalen herinde end ude i samfundet, hvor alle bare har travlt med sit,” siger hun.

Følelsen varer hele dagen

Jane minder mig om, at vi jo skal en tur i havet igen. For at få den helt rigtige følelse af vekselvirkningen mellem koldt og varmt.

Efter vi har fået tøj på og går op igennem skoven igen, kan jeg allerede mærke det på min krop. Jeg er fuldstændig afslappet og rigtig godt tilpas.

”Det er virkelig en god måde at starte dagen på. Hvis jeg ikke gør det om morgenen, kan jeg ikke rigtig vågne,” siger Jane, som er blevet afhængig af den følelse af velvære.

 

”Man kan mærke det hele dagen. Saunaen giver en indre varme, som gør, at man ikke fryser, selvom luften er iskold.” 

Jane, vinterbader

 

Nysgerrig efter mere inspiration?

Så kan du tilmelde dig Sølund Huses nyhedsmail, som vi udsender ca. to gange om måneden. Her får du inspiration til udeliv og alt det gode,  det fører med sig.

En sauna med udsigt

Vi sad en sauna med glasparti i den ene ende. Det gav en skøn følelse af at være en del af naturen, selvom vi sad inde i varmen. Er du på udkig efter en sauna, kan du se hele vores udvalg her. I mange af vores saunaer kan du tilvælge helt eller halvt glasparti, så du kan nyde udsigten.Sølund Huse tilbyder et stort udvalg af store og små saunaer. Her ses Sauna 2-4 personer med delvist glasparti i bagvæggen.

Del historien og lad jer inspirere

Få mere inspiration

Måske du kunne være interesseret i...

Hobbit sauna med rundt vindue fra Sølund Huse
Inspiration | Wellness og udeliv

En wellness oase i hjertet af haven

I sommeren 2022 tog Pernille og hendes familie hul på et ganske særligt projekt, der skulle forvandle et stykke forsømt græsplæne i baghaven til noget, der lignede det, man kun ville forvente at finde i de frodige landskaber af Tolkiens…
Lille Anders legehus med hems og blomsterkasser
Inspiration | Legehuse

Havens solsikke

I sommeren 2022 byggede Janni og hendes mand et fantastisk Lille Anders legehus til deres to piger. Legehuset bar ikke kun på sjov og leg, men også på dyrebare barndomserindringer, som Janni ønskede at videreføre til sine døtre.
Anneks eller havehus med højt til loftet fra Sølund
Inspiration | Havehuse og annekser

Et hyggeligt ”helle” i frodige omgivelser

Et charmerende Chloe havehus flyttede ind på Morten og Lindas landejendom for 3 år siden. Placeret i en have med panoramaudsigt, tilbyder huset en flugt fra hverdagens travlhed.

Se al inspiration