guide til justering af døre og hængsler i havehus

Guide: Justering af døre og hængsler

I dette blogindlæg kan du læse og se hvordan du justerer dine døre og hængsler på dit hus fra Sølund.
Husene er lavet af træ, så det vil sige, at det er et organisk materiale, hvilket gør at justeringer kan være nødvendige.

Justering af døre og hængsler

Eftersom vores huse er lavet af træ, så vil det arbejder og bevæge sig, specielt efter et markant vejrskifte. Så nu hvor det er blevet rigtig tørt, så har dette hus trukket sig rigtig meget sammen. Det gør så også, at dørene skal justeres. Samme kan være gældende hvis træet bliver meget vådt/fugtigt således træet udvider sig.

Man vil efter en meget tør og varm periode oftest kunne se, at dørene har trukket sig meget ind nede i bunden. Når dørene trækker sig indad så vil man også kunne se at dørene gaber op langs døråbningen.

Det vi gerne vil i videoen i ovenstående eksempel er at få dørene tættere på hinanden nede i bunden, men længere fra hinanden oppe i toppen (da dørene i dette tilfælde kun har trukket sig sammen i bunden). Det du så kan gøre er, at du kan tage de nederste beslag/hængsler og skrue dem udad (mod uret), sådan at du skubber dørene mere indad i bunden. Ved at gøre dette sikre du at dørene derved lukker sig mere sammen mod midten.

Du starter med at prøve at justerer de nederste hængsler, og se om det ikke er nok. Man kan i videon også meget tydeligt se, at der ikke er noget luft mellem døren og underlaget/bundlisten. Det vi gerne vil i dette tilfælde er, at skabe en smule luft i bunden og også en lille smule luft i toppen. Det du starter med er at tage døren af. Når du tager døren af og indstiller hængslerne så skal du ikke være bange for at tage ordentligt fat, hængslerne kan sagtens holde til det.

Metode

Når døren er taget af, så skruer du blot det nederste hængsel udad. Når du skruer hængslet udad, så skubber du automatisk døren længere ind mod midten. Så er det ellers bare at sætte døren på, og se om det passer.

Det kræver lidt snilde at få alle hængslerne ordentligt på igen. Det er en god idé at sigte efter at få det øverste og det nederste hængsel til at passe først. Når døren er på, så skulle resultatet gerne være, at der er kommet en smule luft nederst mellem døren og underlaget/bundlisten. Hvis du følger døren op langs døråbningen, så skulle døren gerne have cirka samme afstand oppe i toppen, som nede i bunden. Hvis døren har dette så er det altid er en god indikator for, at døren er som den skal være.

Problemstillingerne kan være mange. Det kan også være at døren gaber forneden i stedet for foroven eller at begge døre ikke kan “nå” hinanden. I disse tilfælde så justerer du simpelthen bare på de øverste beslag/hængsler.

Hvis du skulle have nogle spørgsmål, så send endelig en mail til [email protected] eller ring til os på 75662875.

Del historien og lad jer inspirere

Få mere inspiration

Måske du kunne være interesseret i...

Hobbit sauna med rundt vindue fra Sølund Huse
Inspiration | Wellness og udeliv

En wellness oase i hjertet af haven

I sommeren 2022 tog Pernille og hendes familie hul på et ganske særligt projekt, der skulle forvandle et stykke forsømt græsplæne i baghaven til noget, der lignede det, man kun ville forvente at finde i de frodige landskaber af Tolkiens…
Lille Anders legehus med hems og blomsterkasser
Inspiration | Legehuse

Havens solsikke

I sommeren 2022 byggede Janni og hendes mand et fantastisk Lille Anders legehus til deres to piger. Legehuset bar ikke kun på sjov og leg, men også på dyrebare barndomserindringer, som Janni ønskede at videreføre til sine døtre.
Anneks eller havehus med højt til loftet fra Sølund
Inspiration | Havehuse og annekser

Et hyggeligt ”helle” i frodige omgivelser

Et charmerende Chloe havehus flyttede ind på Morten og Lindas landejendom for 3 år siden. Placeret i en have med panoramaudsigt, tilbyder huset en flugt fra hverdagens travlhed.

Se al inspiration