bjælkehytte råd og vedligeholdelse. Denne modulbyggede bjælkehytte er nem at vedligeholde og du kan læse mere på www.sølundhuse.dk

Guide: Sådan beskytter du dit hus mod fugtskader

Træhusets værste fjende er fugt, fordi fugten forårsager svamp og råd i træværket, hvis det ikke beskyttes. Heldigvis er der meget, du kan gøre, for at beskytte dit hus bedst muligt mod fugtskader. I guiden kan du læse, hvordan du kan undgå svamp og råd og bevare dit træhus længst muligt.

Først og fremmest er det vigtigt, at du holder tømmeret tørt, når du skal i gang med at bygge. Så får du ikke beskadiget træet på et fugtigt underlag eller andet allerede inden opsætning. Det er også vigtigt, at det er tørvejr, når huset bygges, og endelig når det males.

I vores klima er det lettere sagt end gjort, og sker det, at dit rå træhus alligevel bliver ramt af regn, er det bedst at vente til, at træet er helt tørt igen, inden der males (videre) for at sikre, at fugten ikke spærres inde bag malingen.

God behandling

Når du har fået samlet huset, skal du hurtigst muligt have givet det en god grundingsolie med fungicider og herefter en god oliebaseret træbeskyttelse eller maling. Det kan du læse mere om i artiklen Vedligehold dit træhus.

En kvalitetsfyldt maling er afgørende for, om dit træhus kan holde længe. Har du brugt en ordentlig og oliebaseret maling eller træbeskyttelse i hele huset, kan fugten nemlig ikke trænge ind i træet og forvolde skade. Derfor er det også vigtigt, at gulvene kun behandles i olie eller sæbe – og ikke lak eller vandbaseret maling, da sidstnævnte ikke kan holde fugten væk fra træværket.

Fugtopsamler og udluftning

Med et organisk materiale som træ, der ændrer størrelse efter vejret, er det vanskeligt at holde fugten helt fra døren, selvom du har behandlet træet korrekt både ude og inde. Derfor er der også andre ting, du skal være opmærksom på for at sikre en løbende beskyttelse af dit træværk.

Det kan du bl.a. gøre ved at opsætte en fugtfjerner i dit træhus i vinterhalvåret, hvor vejret er mest fugtigt. Du kan købe en simpel fugtopsamler i byggemarkedet eller Matas, som er en pose, du hænger op over en spand. Posen suger fugt til sig og omdanner det til vand, som så drypper ned i spanden.

Herudover er det også vigtigt, at du lufter jævnligt ud i huset eller sætter en ventilationsrist i huset for at sikre et mindre fugtigt indeklima i dit træhus.

Del historien og lad jer inspirere

Få mere inspiration

Måske du kunne være interesseret i...

Hobbit sauna med rundt vindue fra Sølund Huse
Inspiration | Wellness og udeliv

En wellness oase i hjertet af haven

I sommeren 2022 tog Pernille og hendes familie hul på et ganske særligt projekt, der skulle forvandle et stykke forsømt græsplæne i baghaven til noget, der lignede det, man kun ville forvente at finde i de frodige landskaber af Tolkiens…
Lille Anders legehus med hems og blomsterkasser
Inspiration | Legehuse

Havens solsikke

I sommeren 2022 byggede Janni og hendes mand et fantastisk Lille Anders legehus til deres to piger. Legehuset bar ikke kun på sjov og leg, men også på dyrebare barndomserindringer, som Janni ønskede at videreføre til sine døtre.
Anneks eller havehus med højt til loftet fra Sølund
Inspiration | Havehuse og annekser

Et hyggeligt ”helle” i frodige omgivelser

Et charmerende Chloe havehus flyttede ind på Morten og Lindas landejendom for 3 år siden. Placeret i en have med panoramaudsigt, tilbyder huset en flugt fra hverdagens travlhed.

Se al inspiration