Chat with us, powered by LiveChat

Guide: Sådan maler du dit træhus

22. oktober 2021 2 svar

Det er vigtigt, at du maler dit træhus korrekt, hvis det skal holde i mange år. Vi giver dig fem gyldne regler, når du skal male dit anneks, havehus, shelter, legehus eller kolonihavehus

1. Vask træet først
Uanset om det er et helt nyt træhus, eller du skal male et ældre hus, så er det en god ide at rense træværket først. Du kan risikere, at der kommer mere skimmel, hvis du maler på træ, som allerede har urenheder på overfladen. Du kan rengøre træet med vand og en blød børste, så snavs og skidt forsvinder.

2. Væk med algerne
Maling kan forhindre, at der ikke kommer nye algerne på træet, men det kan ikke slå dem ihjel. Det er derfor en god ide at algebehandle, hvis der er alger på dit træhus. Alger er ikke farlige, men det er ikke godt for dit træværk, da det holder på fugten i træet og medfører råd. Du kan fjerne alger med både algefjerner, højtryksrenser eller ved brug af knofedt, børste og vand.

Uanset om det er et helt nyt træhus, eller du skal male et ældre hus, så er det en god ide at rense træværket først.

3. Husk grundingsolie
Det er vigtigt at bruge grundingsolie på nyt træværk, som ikke har været behandlet før. Det gælder både havehuse, pavilloner, legehuse, saunaer, vildmarksbade og annekser fra Sølund Huse. Grundingsolie trænger ind i træet og giver en ensartet overflade, når du skal male. Samtidig sikrer olien, at svamp og pesticider ikke ødelægger træværket. Det er afgørende, at du påfører grundingsolie i de første dage, efter dit hus er opført. Olien fjerner nemlig ikke fugt og snavs, hvis det allerede har sat sig i træets overflade. Du skal bruge grundingsolien både udvendig og indvendig, men husk at lufte godt ud i huset bagefter.

4. Bløde pensler
Der findes mange forskellige pensler og mange typer børster. Hos Sølund Huse anbefaler vi pensler med svinebørster, da penslerne er gode til oliemaling og har en spids facon. Maleruller eller sprøjtemaling fungerer ikke særlig godt på træ, da du ikke får malingen masseret ind i træet.

 5. Den rigtige maling
Det er vigtigt at holde øje med vejret, når du skal male dit træværk. Det skal være lav luftfugtighed og over fem grader varmt, når du finder penslerne frem. Alle træhuse og shelters fra Sølund Huse skal males med oliemaling. Harpiks er en naturlig del af træet, og du kan skrabe det af med en kniv, hvis det er synligt. Du kan forsøge at lukke knasterne med oliemaling, men der findes ikke noget på markedet, som lukker knasterne helt.

Farven på huset er dit helt eget valg, men du skal være opmærksom på, at en meget mørk eller sort farve giver store temperaturudsving i huset, som kan slide mere på huset. Der er meget individuelt fra hus til hus, hvor ofte træværket skal males. Her spiller vejr, vind og placering rigtig meget ind. Det er dog fornuftigt at male træværket hvert eller hvert andet år.

Du er altid velkomment til at kontakte Sølund Huse, hvis du har spørgsmål til grundingsolie og maling.

Skrevet af.
Line Hitz

-->