Byg dit eget legehus

Overvejer du at bygge legehus til arvingerne? Her kan du se, hvordan det foregår, når du køber et byg selv legehus i træ fra Sølund. Vi viser dig her hele processen fra start til slut.

Vi har de fleste af vores legehuse på lager. Det betyder, at du typisk får dit legehus leveret i ugen efter bestilling. Legehuset leveres i én stor pakke.

Vores flinke chauffører gør hvad de kan for at placere pakken, hvor du gerne vil have den – så længe forholdene og kranen tillader det.

De viste billeder her er fra byggeprocessen af legehuset Lille Pyt. Delprocesserne vil med få undtagelser være de samme for alle vores legehuse.

Hvad skal I have klar, inden I bygger?

Vi anbefaler flisefundament til legehuset. Hvis legehuset skal stå på en græsplæne, fjernes det øverste lag græstørv og et lag stabilgrus lægges og planes ud.

Herefter skal der lægges fliser. Mellem fliser og legehusets bundramme anbefaler vi at lægge et lag murerpap. Hermed mindsker du mængden af fugt, der kan trænge op fra jorden og ind i træværket.

Levering af legehus - Sølund Huse
Levering med kran. Legehuset kommer i én stor pakke. Her har Malene fanget Torben i gang med at aflæsse familiens nye legehus Lille Marie. 

Skab overblik

Sørg for at lægge alle dele på et tørt underlag, når du pakker legehuset ud. Fordel hvis muligt de relevante dele ud fra de sider af legehuset, hvor de skal monteres. Brug den vedlagte manual til at se, hvor delene skal placeres.


Flisefundamentet er ved at blive lagt. Læg også gerne et lag murerpap mellem fliser og bundrammen for at holde mest muligt fugt væk fra træværket.
Start med at danne dig et overblik. Sørg for, at de altid ligger på et tørt underlag. Hvis muligt lægges de relevante dele ud for den side af legehuset, hvor de skal bruges. 

Bundramme, gulvbrædder og terassebrædder er nu lagt. Så er det væggenes tur.

Gulv og vægge

Vi anbefaler, at bundrammebjælkerne behandles med grundingsolie og træbeskyttelse, inden de monteres, da du ikke vil kunne komme i kontakt med disse senere.

Når bundrammebjælkerne er lagt, anbefales det at fastgøre disse til fundamentet ved hjælp af vinkelbeslag eller karmskruer. Herefter lægges gulvet med de enkelte gulvbrædder. Det kan være, at enkelte af gulvbrædderne skal tilpasses i bredden. 

Ved bjælke-legehuse som denne model, Lille Pyt, klikkes de løse brædder på skift ind i hinanden. Se billede. Er der derimod tale om et element-legehus, leveres væggene i hele elementer, som skrues sammen.

Kigger du på et bestemt legehus og er i tvivl, om det er et bjælke- eller elementhus? Find svaret på legehusets hjørner: Hvis hjørnerne ser ud som på dette legehus med krydsende bjælker, er det et bjælkehus. Hvis hjørnerne er helt glatte, skal det opbygges af hele elementer. 


Væggene på et bjælke-legehus klikkes sammen i samlingerne. 

Legehuset mangler stadig taget, men det kunne den lille ny husejer ikke vente på.

Pause i legehuset inden næste fase i husbyggeriet – taget. 

Sådan lægger du tag og tagpap på legehuset

Uanset om legehuset leveres som løse bjælker eller som elementhus, skal taget monteres af løse brædder. Alle tagbrædderne er tilskårne – kun det sidste bræt, der lægges, skal du selv skære til i bredden.  Brædderne sømmes på legehuset. 

Når selve taget er monteret, er det tid til at lægge det medfølgende shingles-tagpap. Dette er tagpap, som kommer i plader, der lægges i overlap med hinanden. Shingles-stykkerne skal sømmes på med de medfølgende tagpapsøm. Du kan se en udførlig vejledning til montering af shingels tagpap her. 

Maling og vedligehold af legehuset

Når legehuset står færdigbygget, skal det behandles. Vi anbefaler altid at behandle legehuset med en god grundingsolie ind- og udvendigt. Kort efter dette skal legehuset males med en god oliebaseret maling eller træbeskyttelse. Det er vigtigt, at legehuset ikke står ubehandlet, da fugt kan trænge ind i træværket og ødelægge det.

Du kan læse mere om behandling og vedlighold af dit legehus her.


Lille Pyt er blevet grundet og skal nu males.

Gør opsætning og maling af legehuset til et fælles hyggeprojekt for familien.  Det giver mange gode timer sammen.

Hvilken farve skal legehuset være?

Mange vælger det sort-hvide eller rød-hvide look til legehuset, da det ofte passer ind i resten af haven og til huset. I tilfældet med Lille Pyt her, er det den lille legehusejer Liv, der har været med i byggemarkedet og pege på yndlingsfarverne.

Legehuset bliver ikke væk i haven…

…når de små beboere selv må vælge farve til deres lille hus.
Det færdige resultat – legehuset Lille Pyt.

Er du blevet inspireret til at bygge legehus?

Husk, at du altid er velkommen til at kontakte os på mail [email protected] eller telefon 75662875, hvis du har spørgsmål til byggeprocessen eller andet. Du kan gå på udkig blandt vores mange legehuse ved at klikke på knappen herunder.

Del historien og lad jer inspirere

Få mere inspiration

Måske du kunne være interesseret i...

Hobbit sauna med rundt vindue fra Sølund Huse
Inspiration | Wellness og udeliv

En wellness oase i hjertet af haven

I sommeren 2022 tog Pernille og hendes familie hul på et ganske særligt projekt, der skulle forvandle et stykke forsømt græsplæne i baghaven til noget, der lignede det, man kun ville forvente at finde i de frodige landskaber af Tolkiens…
Lille Anders legehus med hems og blomsterkasser
Inspiration | Legehuse

Havens solsikke

I sommeren 2022 byggede Janni og hendes mand et fantastisk Lille Anders legehus til deres to piger. Legehuset bar ikke kun på sjov og leg, men også på dyrebare barndomserindringer, som Janni ønskede at videreføre til sine døtre.
Anneks eller havehus med højt til loftet fra Sølund
Inspiration | Havehuse og annekser

Et hyggeligt ”helle” i frodige omgivelser

Et charmerende Chloe havehus flyttede ind på Morten og Lindas landejendom for 3 år siden. Placeret i en have med panoramaudsigt, tilbyder huset en flugt fra hverdagens travlhed.

Se al inspiration