regler for opstilling af havehus

Regler for opstilling af havehus

Det kan være en jungle at finde rundt i de mange forskellige regler for opsætning af havehus, pavillon, skur, garage mm. Nu behøver du ikke lede mere, vi har nemlig samlet en komplet oversigt over reglerne for opbygning af mindre og større bebyggelse, regler for at bygge i skel, samt regler i forhold til maksimal bebyggelsesprocent.

Regler for byggeri

Under 10m2

Du må altid bygge under 10m2 og byggeriet skal derfor ikke anmeldes til kommunen.
Har du mange store og små konstruktioner så vær opmærksom på, at du ikke overskrider den samlede byggeprocent.
Dette kommer jeg mere ind på til sidst i denne artikel

Pavilloner og havehuse under 50m2

1. juli 2017 er bygningsreglementet blevet ændret.
Det vil sige, at når du ønsker at opføre småbyggeri op til 50m2, så skal du som udgangspunkt ikke længere anmelde det til kommunen
før du går i gang.

Dog anbefaler vi altid at du sender en ansøgning afsted. Dette skyldes at flere kommuner har egne interne regler, som gør at bygningsreglementet kan omgåes.
Det er nemlig tilladt at bygge huse op til 50m2 på egen grund uden at skulle anmelde det, dog gælder det kun huse, som ikke benyttes til beboelse. Det er dog meget indivduelt fra kommune til kommunue, hvordan de opfatter begrebet beboelse. Nogle kommuner ser f.eks. et havehus eller pavillon, som beboelse eftersom du vælger at opholde dig i huset.

Skur og garage

De nye regler gør at du må bygge skure og garage op til 50m2 uden at skulle anmelde det til kommunen.

Skel regler

Du må som udgangspunkt gerne bygge i skel, men du skal være opmærksom på reglerne omkring dette.

 • Hvis bygningen er under 2.5m høj, så må du bygge direkte i skel.
 • Er huset over 2.5m så skal det stå minimum 2.5m fra skel.
 • Skal huses placeres på en sommerhus grund, anbefaler vi, at du kontakter udlejer eller ejer af grunden. Men som hovedregel skal huse over 2.5m stå minimum 5m fra skel
 • Du må bygge direkte i skel hvs der ikke er vinduer, døre eller åbninger, som vender direkte mod skel
 • Skal huses placeres direkte i skel må det samlet antal vægsider som vender mod skel maks være 12m lange
 • Tagvandet skal blive på egen grund og må ikke hælde ud over skel.

Nye regler for byggeprocent

Du skal være opmærksom på at der er kommet nye regler for byggeprocenten. Førhen måtte du have to små bygninger på under 10m2 hver. Disse bygninger tæller dog nu med i det samlede byggeareal for sekundære bygninger. Det er ikke fordi du ikke må overskride byggearealet, du skal blot ansøge om det hos kommunen.

Din byggeprocent afhænger af dit total antal grund kravdartmeter, din bolig og øvrige småbygninger f.eks. garage, legehus, pavillon eller ligende. For at vide hvor meget du total må bygge på din grund, skal du henvende dig til din kommune.

OBS: at denne side blev sidst opdateret den 17/10-2017 du bedes derfor holde dig opdateret gennem byggerelementet og rådføre dig med kommunen for at sikre dig de nyeste informationer.

For mere information læs venligst reglerne fra byggereglementet lige her

 

3 tanker om “Regler for opstilling af havehus

  1. Hej Anders

   Vores huse er som standard helt rå huse, det vil sige uden indlangt, vand, el og varme. Jeg må derfor anbefale at du får en bygningskonstruktør ind over processen.

Der er lukket for kommentarer.

Del historien og lad jer inspirere

Få mere inspiration

Måske du kunne være interesseret i...

Hobbit sauna med rundt vindue fra Sølund Huse
Inspiration | Wellness og udeliv

En wellness oase i hjertet af haven

I sommeren 2022 tog Pernille og hendes familie hul på et ganske særligt projekt, der skulle forvandle et stykke forsømt græsplæne i baghaven til noget, der lignede det, man kun ville forvente at finde i de frodige landskaber af Tolkiens…
Lille Anders legehus med hems og blomsterkasser
Inspiration | Legehuse

Havens solsikke

I sommeren 2022 byggede Janni og hendes mand et fantastisk Lille Anders legehus til deres to piger. Legehuset bar ikke kun på sjov og leg, men også på dyrebare barndomserindringer, som Janni ønskede at videreføre til sine døtre.
Anneks eller havehus med højt til loftet fra Sølund
Inspiration | Havehuse og annekser

Et hyggeligt ”helle” i frodige omgivelser

Et charmerende Chloe havehus flyttede ind på Morten og Lindas landejendom for 3 år siden. Placeret i en have med panoramaudsigt, tilbyder huset en flugt fra hverdagens travlhed.

Se al inspiration