I dette blogindlæg vil jeg beskrive, hvordan mange af vores kunder vælger at isolere deres havehuse. Jeg gennemgår både, hvordan du kan få et allerede isoleret hus fra Sølund Huse, og giver dig en kort guide til, hvordan du selv kan isolere dit drømmehus. Guiden er dog kun vejledende og baseret på egen erfaring samt kundernes input. For mere udførlig og byggeteknisk vejledning anbefaler vi, at du tager kontakt til en lokal håndværker eller specialist.
Isolering af havehus
Vores præ-isolerede huse
Vores havehuse kan som udgangspunkt isoleres forholdsvist nemt. Først vil jeg lige vise jer vores huse, der allerede er forberedt til isolering og vores allerede fuldt isolerede huse. Hvis du går ind på shoppen og ind under havehuse, kan du vælge Element huse. Dette er vores elementbyggede huse. Det vil sige, at det er hele sider, der blot skal samles. Disse huse er allerede enten forberedt til isolering eller fuldt isolerede.
Hvis vi for eksempel tager havehuset Tony 2, så kan du vælge at få en inderbeklædning i profiltræ. Det vil sige, at der kommer en ydervæg og en indervæg. Så det du skal, er sådan set bare at ligge isolering ind imellem de to vægge. Det er den ene mulighed. Den anden mulighed er, at du kan vælge et hus, der allerede er fuldt isoleret. Vi har for eksempel vores hus, Tammy, hvor du kan vælge at tilkøbe isolering. Det koster en lille smule ekstra, men til gengæld er det den nemmeste måde at få et fuldt isoleret hus på. Her får du både en ydervæg, isolering imellem og en indervæg.
Sådan isolerer du selv et hus fra Sølund
Isolering af gulv
Hvis du ønsker at isolere huset selv, så er gulvet det nemmeste at isolere. Det er sådan, at vores huse altid kommer på en trykimprægneret sokkel. Det vil sige, at der kommer til at være nogle hulrum under gulvbrædderne, hvori det er muligt at indlægge isolering. Højden på strøerne vil variere fra hus til hus.
Så hvis vi tager udgangspunkt i huset Luise. Det er 14,2 m2 og kigger du så under databladet ”downloads under billedet af huset”, vil du finde manualen, styklister osv. Sokkeltømmeret er i dette tilfælde (Luise havehus) 70 millimeter højt. Det vil sige, at der er plads til, at du kan indlægge 70 millimeter isolering nede i de firkantede hulrum. Ønsker du at have endnu mere isolering i end de 70 millimeter eller den mængde, der nu er plads til i dit ønskede hus? Så kan du i stedet for at placere huset på fliser eller beton, vælge at hæve det ved hjælp af stolpefødder. Med stolpefødderne kan du hæve huset op i den højde du ønsker i forhold til den mængde isolering, der er behov for.
Isolering af vægge
I forhold til væggene så anbefaler vi ikke at isolere dem, men i stedet vælge noget af en ordentlig godstykkelse. Det vil sige; vælg noget i 40 millimeter vægtykkelse eller derover, fordi på den måde så ligger isoleringsevnen i træet, altså i selve huset og ikke i noget du selv har sat op. En anden fordel ved at vælge noget i en ordentlig godstykkelse, i stedet for selv at sætte isolering op, er at du ikke mister indvendige kvadratmeter. Skal du først indlægge isolering og sætte en gipsvæg op, så mister du automatisk indvendige kvadratmeter. Plus, du mister også den her flotte trævæg, fordi der kommer til at være gips i stedet for.
Isolering af tag
I stedet for at isolere væggene så anbefaler vi, at du isolerer taget. Som udgangspunkt anbefaler vi ikke, at du lægger isoleringen indvendig. Både fordi du mister en masse højde indefra, men også fordi det er noget mere besværligt at skulle stå og placere isolering indefra. I stedet anbefaler vi, at du lægger isoleringen ovenpå taget. Det vil sige, at du lægger det tag, der følger med på huset og derudover så køber du tre ting i det lokale byggemarked:
- Du køber nogle lægter
- Noget isolering
- Nogle krydsfinerplader
Du lægger lægterne op på taget med en meter til halvanden imellem, lægger isoleringen ned i mellem og afslutter med krydsfinerpladerne samt tagpap. Der kommer så til at være en lille forskydning imellem det tag, der følger med til huset og det tag, som du selv har lagt. Det vil sige, at man kommer til at kunne kigge ind til isoleringen. Som du kan se her på vores pavillon Renate, så ligger der altså ekstra sternbrædder, så isoleringen bliver helt skjult. Det var sådan set det. Jeg håber det var noget, du kunne bruge til noget. Har du nogen spørgsmål, så giv os et kald på 75 66 28 75 eller send en mail til [email protected], så skal vi nok sidde klar til at svare på jeres spørgsmål.
Kære Mads, tak for filmen om isolering. jeg kunne godt tænke mig et mindre hus på f. eks. 36m2 til helårsbolig ved siden af mit hus, så det kommer til at hedde tilbygning i kommunesprog. Det skal så kunne godkendes og vel så være i overensstemmelse med bygningsreglement 2018. “Tammy” er smukt, lige lidt for lille til mit formål, men kan man isolere det op til helårsbeboelse? jeg synes, det er smart, at man kan isolere for neden under huset og foroven over huset så forholdsvis enkelt. Hvis man laver det tykt nok, så er der vel på et tidspunkt tale om helårsstandarder (?). Jeg har spurgt en arkitekt, om det var lovligt i helårsbyggeri at have ikke-udgravningsfundament, men “norske forhold”, altså huset hævet over jorden. Svaret var ja. Jeg må tilkøbe al håndværkerbistand, så jeg tænker, at jeg skal tilkøbe en proff. tømrer/håndværker, og så måske nogle hjælpere, som jeg kan finde. jeg modtager gerne din rådgivning om, hvad der bedst kan svare sig for mig. nu kikker jeg raden igennem af alle de smukke huse, I har, det elsker jeg at gøre, og så vil jeg se, om der er nogle på 30-40 m2, som er præfabrikerede, det er nok godt for min pengepung, når jeg ikke kan lave ret meget selv. Jeg er altså ikke handicappet, bare ikke oplært til byggeri. – Jeg kan også sende en tegning af min grund, som huset skal passe ind på, der er ikke så mange m2 i overskud på min græsplæne. Jeg bor midt i en økologisk landsby uden hække, så det er godt, at det er smukt. – Jeg har vist set et hus, der vinkler, det kunne måske også komme på tale, når man regner det rigtigt ud. – måske har du ogås råd til hvordan jeg får vand in og vand ud og el ind. Jeg kender en kloakmester, han har sagt, at det ikke er den store historie at koble det hele på mit hus. Tak for nu, Vh Else Werk PS mit hus er et bjælkehus, jeg tror, der er 7 cm tykke bjælker, jeg har isoleret med papiruld, der er ingen dampspærre eller dampbremse, der er gibsplader, der er spatlede meget omhyggeligt sammen, og mit hus har bestået luftprøven. Tror du det nye også skal bestå luftprøven? Mit hus var færdigt i 2011, og der var jo også en indsendelse af byggeparirerne og af det her co2 udslip udregning, mht hvor mange vinduer mm. og varmekilde. Solfangeren hjalp. Masseovnen trak mærkeligt nok ikke op. Jeg har hørt, at nu om dage tager bygherre selv ansvar for, at byggeriet er lovligt, og kommunen kommer ikke ud og kontrollerer, det gjorde de jo heller ikke dengang, men når de har fået en stak papirer, så er de jo også orienterede. Det er nok væsentligt, at mit hus er lovligt ifølge gældende bygningsreglement gældende for helåsbeboelse, så jeg ikke kan få nogen overraskelser i den anledning. Mob: 61651537
Hej Else
Vi har desværre ikke mulighed for at lave helårsbeboelse, som det ser ud lige nu, men følg os endelig. Det bliver muligvis en mulighed i løbet af 2019
Venlig Hilsen
Mads Nielsen
Sølund Huse
Hej!
Fede huse – meget inspirerende – men et lille spørgsmål:
Vi vil bygge et anneks, hvor der (også) kan spille musik – altså hvor en jazz- trio kan øve, når der ikke er gæster.
Har I erfaringer med lydisolering?
Mange hilsener,
Peter M
Hej Peter.
Lige lyd isolering har jeg desværre ingen viden indenfor.
Håber google kan hjælpe dig.
Venlig Hilsen
Mads Nielsen
Sølund Huse